Brussel·les

Satisfacció a la comunitat internacional per la detenció de Karadzic

La felicitació al govern serbi i les mostres de satisfacció han centrat les declaracions posteriors a la detenció de Radovan Karadzic. Feia 13 anys que estava en cerca i captura per ser l'instigador de més de 20.000 morts durant la guerra de Bòsnia. Les autoritats de Sèrbia han assegurat que el seu arrest demostra la importància que atorga Belgrad al seu ingrés a la Unió Europea. La seva detenció era una condició dels 27 per negociar l'adhesió de Sèrbia.

Actualitzat
A banda de la detenció de Karadzic, Brussel·les també exigeix la detenció de Ratko Mladic, la mà dreta de Karadzic, que continua fugit de la justícia. Un altre dels fugitius és Goran Hadzic, antic líder dels serbis de Croàcia. El cap de la diplomàcia europea, Javier Solana, ha qualificat la detenció de Karadzic com una gran mostra de la voluntat política del govern proeuropeu de Boris Tadic. "Que una persona com Radovan Karadzic acabi davant d'un tribunal internacional tenint un judici just és una magnífica notícia per a tots".

La comunitat internacional ha rebut amb satisfacció la seva detenció. El ministre d'Afers Estrangers espanyol, Miguel Ángel Moratinos, ha qualificat la notícia de "molt bona" perquè demostra que Sèrbia "té compromisos amb els principis i valors de la UE i la valentia de les seves institucions"

El secretari general de les Nacions Unides, Ban Ki-moon, ha parlat de moment històric per a les víctimes" i de "pas decisiu" perquè els responsables dels crims comesos durant el conflicte als Balcans paguin pel que van fer.

La cancellera alemanya, Angela Merkel, ha celebrat la detenció i també l'ha descrit de "bona notícia per als Balcans" i per la relació de Sèrbia amb la UE. Amb aquesta detenció, "les víctimes poden saber que les violacions dels drets humans no quedaran impunes", ha afegit Merkel. Des de França, el seu ministre d'Afers Estrangers, Bernard Kouchner, ha destacat la important tasca que ha dut a terme el govern serbi.

El president dels Estats Units, George Bush, ha felicitat el govern serbi. El mateix que ha fet el Tribunal Penal Internacional per a l'antiga Iugoslàvia que confia que d'aquí a pocs dies podrà començar a interrogar Karadzic. Però on s'ha celebrat més la notícia ha estat a Bòsnia. El govern del país espera que aquest fet suposi un abans i un després en les relacions amb Sèrbia. Tot i això, la comunitat bosniana manifesta que encara queda un llarg camí abans que es faci justícia. El primer ministre de Kosovo, Hashim Thaçi, ha dit que la detenció servirà per estabilitzar la regió dels Balcans.
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut