París

Sarkozy obté una àmplia victòria a la segona volta de les eleccions departamentals

Davallada socialista, mentre que el Front Nacional es consolida, tot i que no obté cap departament

RedaccióActualitzat

Ni tan sols els feus electorals de Manuel Valls i François Hollande, l'Essone i la Corrèze, s'han salvat del gran gir a la dreta que ha confirmat la segona volta de les eleccions departamentals. Dos de cada tres departaments han caigut a mans de la dreta i els seus aliats, que han obtingut 64 dels 101 departaments francesos, quan fins ara en tenien 41. És la millor victòria que aconsegueixen en unes eleccions departamentals. Per contra, el partit socialista ha passat dels 61 departaments actuals a 33, i suma una nova derrota.

Davant d'aquests resultats, la lectura de Nicolas Sarkozy és clara: s'ha votat contra el govern: "A través del seu vot, els francesos han rebutjat de manera massiva la política de François Hollande i del seu govern. La desafecció respecte al poder és inapel·lable."

Un govern que ara caldrà veure si resisteix la pressió externa, però també la interna, la dels socialistes crítics, que demanen un canvi de línia política que François Hollande i Manuel Valls rebutgen. Valls ja ha declarat que ha entès el missatge dels francesos i ha manifestat: "Els bons resultats, massa bons resultats, obtinguts per l'extrema dreta representen un repte per a tots els partits que defensen els valors republicans. És una mostra de la convulsió  del nostre paisatge polític, i cal que en prenguem bona nota."

Pel que fa al Front Nacional, els seus electes seran presents a nombrosos consells departamentals, per primera vegada. Un procés imparable, segons Marine Le Pen. "El fet històric, aquest vespre, és que el Front Nacional-Reagrupament Blau Marine s'ha instal·lat com a força política potent a nombrosos territoris. Aquest extraordinari nivell electoral d'avui és el trampolí de les grans victòries de demà", ha assegurat Le Pen.

Tanmateix, el Front Nacional no ha aconseguit la majoria, contràriament al que aspirava, a cap departament. 

La participació a la segona volta de les eleccions departamentals franceses ha estat al voltant del 50%.

La primera volta

A la primera volta, la conservadora Unió per un Moviment Popular es va col·locar al capdavant de l'escrutini, amb el 29,4% dels vots.

El Front Nacional, el partit d'extrema dreta de Marine Le Pen, va obtenir el 25,2% dels vots.

Els socialistes van quedar relegats al tercer lloc, amb el 21,9%.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut