Madrid

Sarkozy i Zapatero acorden rellançar el projecte europeu però no anuncien el "full de ruta"

El president del govern espanyol s'ha reunit aquesta tarda a La Moncloa amb el nou president francès, Nicolas Sarkozy. Aquesta primera trobada oficial s'ha centrat en el rellançament del projecte de Constitució Europea, després del "no" d'alguns països, entre aquests França. Zapatero i Sarkozy han coincidit a mirar d'arribar a un acord en aquest negociat, però esperen poder-lo consensuar amb la resta d'estats membre. D'Europa, també n'esperen que miri cap a l'Àfrica. I en un terreny bilateral, reiteren el compromís contra el terrorisme. El mandatari francès també s'ha trobat amb Mariano Rajoy i amb el rei Joan Carles.

Actualitzat
El president del govern espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, s'ha reunit a Madrid amb el president francès, Nicolas Sarkozy. La trobada s'ha centrat en el futur de la Constitució Europea, però també s'hi han tractat altres qüestions, com la lluita antiterrorista o les relacions bilaterals.

L'executiu espanyol era conscient de la importància d'aquesta reunió i també han assegurat que no suposarà cap obstacle entre els dos països el fet que Zapatero hagués donat suport a la rival de Sarkozy, Ségolène Royal, candidata socialista a les eleccions a la presidència de França.

De fet, d'obstacles no sembla que en vegi cap ni l'un ni l'altre. Els dos han coincidit a assenyalar com una prioritat l'impuls d'Europa a través de la seva constitució. Sarkozy té una idea, que passa per simplificar el tractat europeu que Espanya va aprovar i, en canvi, els francesos van rebutjar. Diuen que tenen un acord per aplicar una fugida endavant que no han anunciat, però sí que creuen que s'ha de fer alguna cosa com més aviat millor. El primer pas serà consensuar l'acord amb la resta de països.

S'esperava que Sarkozy convencés Zapatero d'assumir el seu minitractat a canvi d'assegurar-li el compromís de França en la lluita contra el terrorisme. Aquest, però, és un tema que no es pot entendre com una moneda de canvi i el francès ha reiterat el suport de França per acabar amb el terrorisme.

Un altre tema de coincidència ha estat l'Àfrica. S'ha fet esment a la necessitat que té la Unió Europea de centrar-se en els problemes que viuen els països del Magreb. Per últim, Sarkozy ha posat èmfasi en la necessitat de millorar les connexions transfrontereres amb tren entre França i Espanya, fet que, ha dit, serà un tema prioritari en la pròxima cimera francoespanyola que s'ha de celebrar la pròxima tardor.

Un cop finalitzada la reunió, Sarkozy també s'ja entrevistat amb el cap de l'oposició, Mariano Rajoy, a la residència de l'ambaixador de França. Finalment, s'ha reunit amb el rei Joan Carles al palau de la Zarzuela.

VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut