Brussel·les

Sarkozy esbronca Barroso i manté l'expulsió de gitanos

La polèmica per les expulsions d'immigrants gitanos romanesos dutes a terme per les autoritats franceses ha desembocat en un dur enfrontament entre el president de la Comissió, José Manuel Durão Barroso, i el president francès, Nicolas Sarkozy, durant la cimera de líders europeus que es fa a Brussel·les, segons ha informat el primer ministre búlgar, Boyko Borissov. Tot i això, fonts diplomàtiques espanyoles han assegurat que els caps d'estat i de govern han arribat a un "consens" de quatre punts sobre la polèmica dels gitanos.

Actualitzat
La política d'expulsió de gitanos impulsada per França ha centrat el dinar de la cimera de la Unió Europea, celebrada a Brussel·les. Això, malgrat que el tema no estava ni a l'agenda del dia, ja que els temes a tractar eren de caràcter econòmic.

Sarkozy ha qualificat públicament de "injurioses" les paraules de Vivianne Reding, que aquesta setmana va titllar de "fastigoses" les expulsions de París i ho va comparar amb les deportacions de jueus durant la Segona Guerra Mundial. El president francès ha dit que ha tingut el suport dels 27 en aquesta valoració sobre les paraules de la vicepresidenta de la Comissió Europea, i també ha asegurat que el seu govern seguirà desmantellant campaments il.legals siguin del col·lectiu que siguin; i ho farà com ha fet fins ara -diu- seguint les lleis comunitàries. 

Sarkozy ha dit també que hi ha la convicció a Europa que no es pot tancar els ulls a aquest problema, i cal actuar. De moment, però, l'expedient a l'Elisi per part de Brussel·les continua endavant. Durant el debat del consell hi ha hagut un dur enfrontament entre Sarkozy i Barroso, al que després el president francès ha volgut treure importància. Sigui com sigui, el president de la Comissió ha admès que les paraules de Reding no eren les adequades, però ha dit també que n'hi ha d'altres que haurien de revisar les seves declaracions.

Consens salomònic

Tot i l'incident verbal entre Sarkozy i Barroso, segons fonts diplomàtiques espanyoles els caps d'estat i de govern han arribat a un "consens" de quatre punts sobre la polèmica dels gitanos. En un d'ells, els governants europeus acullen les declaracions de José Manuel Durão Barroso, en nom del col·legi de comissaris, en les quals es "distancia" de les paraules de Reding que han irritat França. A més, salomònicament, els líders recalquen que un estat membre té dret a prendre mesures per fer respectar l'estat de dret en el seu territori i que la Comissió Europea pot i ha de garantir que es compleixi la legislació comunitària. L'últim punt del consens assolit subratlla que la regla essencial en la relació entre la CE i els estats ha de ser "el respecte mutu".
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut