París

Sarkozy es compromet a obrir una investigació judicial per la mort dels dos adolescents a la "banlieue"

Després d'una nova nit de violència als suburbis de París, el president francès, Nicolas Sarkozy, ha anunciat que s'obrirà una investigació judicial per determinar les causes de l'accident que va provocar la mort dels dos joves de 15 i 16 anys. L'anunci l'ha fet durant una reunió amb els familiars dels joves a l'Elisi. Abans, el president francès ha visitat els policies ferits a l'hospital, on s'ha compromès a portar davant la justícia els responsables dels atacs. La localitat de Villiers-le-Bel ha passat la tercera nit d'incidents, però ha estat molt més tranquil·la. I és que el fort dispositiu desplegat a la zona ha minimitzat els efectes de les protestes.

Actualitzat

Dia intens per al president de la República, Nicolas Sarkozy, l'endemà d'haver tornat de la Xina. A primera hora Sarkozy ha visitat els policies ferits en els aldarulls a la "banlieue", entre ells un comissari que va quedar ferit greu la primera nit. Davant d'ells, el president francès s'ha compromès a portar davant la justícia els responsables dels atacs contra la policia en els disturbis. "Trobarem els que han disparat els trets, posarem els mitjans necessaris, però els que hagin fet això aniran davant d'un tribunal criminal", ha sentenciat Sarkozy, que ha afegit  que l'ús d'armes contra policies és "inacceptable" i un "intent d'assassinat". A més, el president ha manifestat que l'accident dels dos joves "no té res a veure amb els trets contra policies" i ha acusat els que relacionen els dos fets de voler justificar l'injustificable".

Més tard, el president francès ha rebut al palau de l'Elisi les famílies dels dos nois morts. Durant la trobada, els ha anunciat que s'obrirà una investigació judicial per determinar les causes de l'accident. L'advocat de les famílies, Jean-Pierre Mignard, ha celebrat la decisió quan ha sortit de la reunió perquè "permetrà participar activament en el coneixement de la veritat".

Després de la visita, Sarkozy s'ha reunit amb el primer ministre, François Fillon; la ministra de l'Interior, Michèle Alliot-Marie; la titular de Justícia, Rachida Daty, i la secretària d'estat del Ministeri de Vivenda i Política de Ciutats, Fadela Amara, i també té una cita amb l'alcalde de Villiers-le-Bel, Didier Vaillant.

És precisament a Villiers-le-Bel on ha començat aquesta revolta, amb força similituds amb la de la tardor del 2005. Diumenge passat, dos menors van morir en aquesta localitat, a uns 20 quilòmetres de París, en xocar amb la seva moto amb el cotxe policial que els perseguia. Dilluns a la nit, els incidents es van repetir a Villiers-le-Bel, amb crema de cotxes, enfrontaments amb la policia i fins i tot incendis provocats en una biblioteca i una escola infantil, entre altres actes vandàlics. En aquesta segona nit de disturbis, al voltant de 80 policies van acabar ferits, alguns de gravetat, i hi ha sis detinguts.

Nova nit d'incidents

Aquest dimarts a la nit s'han tornat a viure incidents per tercera nit consecutiva: grups de joves han incendiat vehicles, tot i que menys que en les dues nits anteriors. Així doncs, la localitat de Villiers-le-Bel ha passat una nit molt més tranquil·la, un cop s'han reduït els enfrontaments entre la policia i diversos grups de joves.

La Gendarmeria ha desplegat més d'un miler d'efectius per evitar una tercera nit d'enfrontaments i disturbis a la perifèria de París. Més d'una vintena de persones han estat detingudes.

Anar al contingut