Bucarest

Sarkozy anuncia que França tornarà a l'estructura militar de l'OTAN a partir de 2009

El president francès, Nicolas Sarkozy, ha anunciat que França tornarà a integrar-se en les estructures militars de l'OTAN després d'ocupar la presidència de torn de la Unió Europea en el segon semestre de 2008. Serà aleshores, ha dit Sarkozy, quan "França prengui les decisions necessàries per ocupar el lloc en les estructures de l'OTAN". D'altra banda, França ha anunciat que enviarà 800 soldats més a l'Afganistan, atenent a la crida que han fet els Estats Units.

Actualitzat

En la cimera de caps d'estat i de govern dels 26 països membres de l'OTAN que es fa a Bucarest, el president francès ha anunciat que a partir de 2008 França es reincorporarà a l'estructura de comandament militar de l'OTAN, que va abandonar el 1966 sota la presidència del general Charles de Gaulle. Serà després d'ocupar la presidència de torn de la Unió Europea. En qualsevol cas, fins que això passi, el president francès ha manifestat que continuarà treballant "de la mà de tots els socis europeus per donar un nou impuls a l'Europa de la defensa".

D'altra banda, França ha confirmat el seu suport militar al president dels Estats Units, George Bush, i, en aquest sentit, ha anunciat que enviarà 800 soldats més a l'Afganistan, atenent així a la crida dels Estats Units. A més, ha anunciat que assumiran la comandància de la regió del centre durant un any a partir d'aquest estiu.

En un discurs a porta tancada, Sarkozy ha donat "una alegre benvinguda" a Croàcia i Albània, que ja tenen el beneplàcit dels països membres, i ha expressat el seu desig que Macedònia se'ls uneixi "aviat", això sí, "sempre amb el respecte de les preocupacions dels nostres aliats grecs, amb qui som solidaris". El president francès ha reconegut també la "legitimitat de les aspiracions d'Ucraïna i Geòrgia" per entrar a l'OTAN, tot i que França sigui un dels països que s'ha oposat a la seva subscripció al Pla d'Acció per a l'Adhesió.

En el primer dia de cimera, el president nord-americà, George Bush, va oferir a Rússia cooperar en el desplegament, amb l'argument que és un instrument fonamental per lluitar contra el terrorisme.

Anar al contingut