Saps què és un "lip dub"?

Segur que més d'un cop has mogut els llavis fent veure que cantaves una cançó que t'agradava. Això en anglès s'anomena "lip dubbing" o doblatge de llavis.

Actualitzat
El meu324.cat us vol acostar periòdicament novetats i curiositats al voltant d'aquest fenomen.

Des de Vilafranca del Penedès ens arriba aquest lip dub gravat fa poc al centre de la ciutat amb la cançó La Rumba de Vilafranca del grup Derrumband.



En Víctor Fenés, un dels responsables de l'èxit del "lip dub" amb més participació del món, el de la Universitat Pompeu Fabra de Barcelona, ens ha contestat a unes quantes preguntes per aclarir-nos una mica més el fenomen:

Com va sorgir la idea de fer un "lip dub" a la universitat?

El de la Pompeu Fabra va ser una iniciativa de la UIPI (Unitat Institucional de Promoció Internacional), que volien fer-ne un de similar a d'altres universitats estrangeres per celebrar els 20 anys de la Universitat Pompeu Fabra. Ràpidament s'hi van implicar diversos estudiants de Comunicació Audiovisual, i els va recaure la responsabilitat de produir-lo i realitzar-lo conjuntament amb la coordinació de la Universitat.

Quin paper hi feies tu exactament, en l'organització de l'esdeveniment?

Jo formava part de l'equip de producció i estic molt satisfet del resultat, malgrat que s'ha de reconèixer que altres companys com en Pere Marzo, en Guillem Fernández, en Marcos Ibáñez, en Marc Terris o en Marc Arcas fessin gran part de la feina. També s'ha d'agrair la col·laboració de molts auxiliars de producció de 4t de Comunicació Audiovisual, com la de tots els participants.

Quina va ser la part més complicada?

El més complicat va ser organitzar i dirigir 1.200 persones. En cap moment ens vam plantejar fer el "lip dub" més multitudinari. La gran resposta dels estudiants ens va sorprendre.

Per què creus que s'està convertint en un fenomen a internet?

En aquest sentit les xarxes socials van esdevenir fonamentals per aconseguir participació, tot i que també es van enviar correus als inscrits als formularis de la pàgina web de la universitat. El que no hi ha dubte és que el fenomen "lip dub" és fruit d'aquestes xarxes a través d'internet, sense les quals hauria estat impossible que es difongués arreu del món.


Encara ara no saps què és un 'lip dub'?

Imagina't que tu i els teus amics us reuniu en un espai gran (en un edifici o en un parc, per exemple) i "canteu" i balleu al ritme de la vostra cançó preferida mentre una càmera de vídeo recorre l'espai on sou i ho enregistra tot. Ja esteu a punt de participar en el nou fenomen d'internet.

Encara no tens clar què és? Doncs en repassem una mica la història:

Alguns recordareu el videoclip de "Wannabe" de les Spice Girls de l'any 2006. Doncs bé, es pot considerar un precedent, però no un "lip dub" real, perquè la cançó que cantaven era pròpia i la idea és que es tracti d'un tema conegut.
Oficialment els primers que en van realitzar un van ser els estudiants alemanys de la Facultat de Mitjans Digitals de Furtwangen el 2008, quan van crear el fenomen University LipDub Community, en què ja s'han inscrit universitats de mig món, també de catalanes, com ara la Universitat de Vic o la Universitat Pompeu Fabra.

Des de llavors s'ha establert una sèrie de regles que s'han de seguir:
- La gravació ha de ser contínua, el que s'anomena un pla seqüència. No es pot aturar la gravació ni editar-ne el resultat final.
- Ha de semblar espontani: encara que es prepari una coreografia, cal intentar que sembli natural.
- Es necessita la participació de molta gent, no es pot fer amb deu persones, han de ser com més millor.
- S'agraeix que hi hagi humor. L'objectiu és passar-s'ho bé!

Així que ja ho saps: si aquest estiu t'animes a fer-ne un amb els teus companys d'escola, d'universitat, d'esplai, de feina, de colònies o amb desconeguts que et trobis al carrer, envia'l a elmeu324@tv3.cat o penja'l al YouTube i envia'ns-en l'enllaç.

Go lip dub!



Anar al contingut