Pla general de la casa pairal de la finca de Can Jorba amb la Torre de l'Aigua a la dreta, obra de l'arquitecte Puig i Cadafalch. Imatge d…
Pla general de la casa pairal de la finca de Can Jorba amb la Torre de l'Aigua a la dreta, obra de l'arquitecte Puig i Cadafalch. Imatge del 15 de febrer del 2017. (Horitzontal)

Santpedor descobreix llegat inèdit de l'arquitecte Puig i Cadafalch

ACN Santpedor.-Puig i Cadafalch va ser "l'arquitecte de capçalera" de Serafina Llissach, propietària de la finca Llissach de Santpedor, que actualment es coneix amb el nom de Can Jorba. El va conèixer gràcies als cercles de l'alta burgesia barcelonina, i a ell li demanava que s'ocupés de qualsevol reforma o petita intervenció que s'hagués de fer a la finca, des d'elements decoratius fins a elements funcionals com la Torre de l'Aigua. Una torre que sempre ha format part de l''skyline' de Santpedor, però que fins ara no s'ha descobert que va ser obra de l'arquitecte mataroní. Gràcies al minuciós treball de la historiadora i arqueòloga, Mireia Vila, responsable de l'arxiu històric municipal de Santpedor, el municipi bagenc ha descobert tot un llegat inèdit de l'arquitecte, justament l'any en què es commemoren els 150 anys del seu naixement.

La historiadora i responsable de l'Arxiu Municipal de Santpedor, Mireia Vila, va rebre informació fa cinc anys de l'autor del llibre que es va publicar sobre la família Llissach amb qui l'arquitecte mataroní Puig i Cadafalch tenia amistat. Segons aquesta informació, la construcció de la Torre de l'Aigua havia estat obra de l'arquitecte. A partir d'aquest fil, Vila va fer recerca de la documentació existent i, en el marc de la redacció del catàleg de patrimoni de Santpedor, va poder visitar la casa, que actualment és propietat dels hereus de Joan Jorba Rius, que la va comprar l'any 1934.La visita va permetre contrastar la informació dels arxius i es va comprovar que la relació de Puig i Cadafalch amb Santpedor va anar molt més enllà de la construcció de la Torre de l'Aigua, ja que va dirigir diverses reformes l'any 1917 tant a la casa, com a la finca, i va fer obres menors així com de disseny decoratiu i d'interiors. De fet, segons la comissària de l'any Puig i Cadafalch, Mireia Freixa, la importància del llegat de l'arquitecte que s'ha descobert a Santpedor rau en el fet que és dóna una imatge de l'artista molt complerta. "Descobreix el Puig i Cadafalch que s'interessa per la tècnica, que pràcticament és un enginyer, que busca com recol·lectar les aigües i fer-les arribar a tot arreu", ha explicat. A més, segons ha dit, el llegat també és important pel material decoratiu de l'interior de la casa, que correspon a principis del segle XX i que, precisament, és una etapa molt desconeguda de l'arquitecte, ja que Cadafalch és sobretot conegut per la seva herència modernista. Any Puig i CadafalchAquest any 2017 es commemoren els 150 anys del naixement de l'arquitecte mataroní. Un dels comissaris, Eduard Riu-Barrera, ha explicat que la descoberta d'aquest llegat a Santpedor s'escau perfectament amb un dels objectius de la commemoració: fer aflorar nou llegat de l'artista. Per altra banda, Riu-Barrera ha assegurat que aquestes troballes permetran revitalitzar la comarca del Bages des del punt de vista cultural, ja que la descoberta se suma al llegat que l'arquitecte va deixar al Monestir de Sant Benet de Bages i a Montserrat. Fer visible el patrimoniL'alcalde de Santpedor, Xavier Codina, ha explicat que l'Ajuntament està treballant amb la família propietària de la finca per aconseguir "fer més visible" tot aquest llegat, que es troba a la finca de Can Jorba, "un espai on no hi hem pogut entrar mai, però que sempre ens ha acompanyat".L'Ajuntament promourà accions per glossar la figura de l'arquitecte en el decurs d'aquest any i donar a conèixer la relació de Puig i Cadafalch amb el municipi. De fet, ja s'ha confirmat la celebració d'una jornada de patrimoni al voltant d'aquest tema.

Anar al contingut