Manifestants davant del Congrés colombià exigint que no s'abandoni el procés de pau (Reuters)
Manifestants davant del Congrés colombià exigint que no s'abandoni el procés de pau (Reuters)
Bogotà

Santos convida Uribe, promotor del "no", a afegir-se a la negociació amb les FARC

El president de Colòmbia ofereix als guanyadors del referèndum afegir-se a la taula de negociació per salvar el procés de pau i les FARC es mostren disposades a col·laborar

RedaccióActualitzat

El president de Colòmbia, Juan Manuel Santos, està fent una lectura positiva de la derrota per la mínima que ha patit la seva proposta d'acord de pau amb les FARC. Ja ho va fer poc després de conèixer-se el resultat del referèndum, i ho ha concretat l'endemà: ha convidat l'expresident i actual senador Álvaro Uribe a afegir-se a la taula de negociacions amb les FARC per replantejar l'acord de pau.

I ho ha fet no acceptant la dimissió d'Humberto de la Calle i ratificant-lo com a responsable de l'equip que ha negociat la pau amb les FARC, juntament amb els ministres d'Exteriors i de Defensa. Tots tres seran els que es reuniran amb tres delegats del Centre Democràtic, el partit d'Uribe que ha liderat la campanya del "no".

Un acord massa favorable a les FARC

Uribe reclama que es rebaixin les contrapartides que han aconseguit els negociadors de les FARC per acceptar la pau: no vol que se'ls faciliti l'entrada a la vida política del país i exigeix que els guerrillers amb delictes greus vagin a la presó i que els diners que han aconseguit amb el narcotràfic es destinin a les víctimes.

Aquest dilluns i per acostar posicions, en un discurs pronunciat al Senat, Uribe ha demanat presó només per als que hagin torturat, violat o reclutat menors:

"Que es doni amnistia a aquells del grup de les 5.700 persones que no estan inclosos en delictes no amnistiables segons la legislació actual."

Santos no ha trigat a respondre amb una crida a la negociació:

"Rebo amb entusiasme la designació de tres portaveus del Centre Democràtic per seure a dialogar i portar a bon terme el procés de pau."

Les FARC també volen renegociar l'acord de pau

Per la seva banda, el cap de la guerrilla de les FARC, Rodrigo Londoño, ha assegurat des de l'Havana que està disposat a rectificar l'acord de pau rebutjat pels colombians perquè no es perdi la batalla de la pau. Com a mostra d'això, ha garantit el manteniment de l'alto el foc:

"Reafirmem davant de Colòmbia i del món que els fronts guerrillers a tot el país mantindran l'alto el foc bilateral i definitiu com una necessària mesura d'alleujament a les víctimes del conflicte i en respecte a allò acordat amb el govern."

Encarrilar una derrota inesperada

El referèndum per a la ratificació dels acords de pau entre el govern colombià i les FARC celebrat aquest diumenge el va guanyar el "no" per la mínima només per 60.000 vots de diferència i amb una abstenció molt alta. Aquesta sorprenent victòria no sembla, de moment, que hagi d'impedir que la pau es consolidi, però sí que està exigint que es reformuli per incorporar els postulats dels partidaris del "no".

L'anàlisi dels resultats del referèndum ofereix una lectura aparentment paradoxal: el "no" ha guanyat sobretot pel vot de les zones urbanes, poc castigades per les FARC, mentre que a les zones rurals que més han patit l'acció d'aquesta organització armada la població ha votat majoritàriament a favor de l'acord de pau.

NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut