El conseller d'Empresa i Coneixement, Santi Vila
El conseller d'Empresa i Coneixement, Santi Vila

Santi Vila demana donar "una última oportunitat al diàleg" abans d'una DUI

El conseller d'Empresa i Coneixement proposa que tant la Generalitat com l'Estat es comprometin "per un temps" a no prendre "noves decisions unilaterals"

Actualitzat

Un membre del govern de la Generalitat, el conseller d'Empresa i Coneixement, Santi Vila, demana calma. En un article al diari "Ara", Vila demana "precipitar" un "alto el foc" entre els governs català i espanyol i insisteix que hi ha moltes ofertes de mediació i que s'haurien d'aprofitar. El conseller Vila aposta per "donar una última oportunitat al diàleg" i demana que tant la Generalitat com l'Estat es comprometin "per un temps" a no prendre "noves decisions unilaterals".

"La prioritat ha de ser donar una última oportunitat al diàleg, i comprometre's per un temps les dues parts a no prendre noves decisions unilaterals i, per què no, a buscar la mediació de persones de reconegut prestigi per als dos governs, que propiciïn una negociació de bona fe i transparent"

En l'article, Vila qüestiona la validesa dels resultats del referèndum de l'1 d'octubre perquè apunta que "la repressió a la qual va ser sotmès va alterar la jornada i els resultats". Sobre com cal gestionar els resultats, encara que defensa que una DUI seria "comprensible", el conseller anima a reflexionar sobre la seva utilitat i conseqüències:

"Resulta innegable que suposaria la suspensió imminent de l'autogovern, la separació i possible detenció dels seus impulsors i, més greu encara, l'inici d'una espiral de mobilitzacions i conflictes al carrer"

Sobre el discurs del rei Felip VI, considera que el monarca ha renunciat a ser el rei de tots els espanyols i va optar per ser-ho només "dels més nacionalistes i autoritaris":

"Aquest és justament l'error que no cometrem el govern de Catalunya, deixar de ser el govern de tots i esdevenir, només, el govern d'uns quants, encara que siguin majoritaris. Per aconseguir-ho és imprescindible recordar que a Catalunya sempre hem estat una societat oberta, democràtica i cívica"

Vila també és molt crític amb les càrregues policials de diumenge, un fet que assenyala que "els demòcrates de Catalunya i del món no oblidarem mai". El conseller se sorprèn que dirigents, militants i simpatitzants del PP, que considera que tenen "valors humanistes i cristians", no reprovin l'actuació policial de diumenge "sense embuts". Vila diu que les càrregues de Policia Nacional i Guàrdia Civil van "violar el més sagrat: la dignitat de la persona".

"Aquest comportament impropi d'una democràcia de la Unió Europea exigeix la depuració de responsabilitats policials i la reprovació i dimissió dels responsables polítics que van ordenar-lo"

 

ARXIVAT A:
Referèndum 1-O
Anar al contingut