Madrid

Santamaría a Puigdemont: "Encara té una opció: anar al Senat i fer al·legacions"

La vicepresidenta del govern espanyol ha detallat que el 155 els "permet anar cessant les persones responsables d'incompliments"

RedaccióActualitzat

La vicepresidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, assegura que la Generalitat encara té una opció abans no s'aprovi definitivament el 155: que Puigdemont vagi al Senat i faci "les al·legacions que estimi oportunes". 

Sáenz de Santamaría ha ressaltat en una entrevista a Onda Cero que si abans de divendres el president de la Generalitat aclareix que no ha declarat la independència "el Senat té capacitat d'adaptar-se al que Puigdemont i el Parlament facin".

En el mateix sentit s'ha expressat el ministre de justícia, Rafael Català, que assegura que "es podrien canviar les mesures que el govern central ha sol·licitat" que s'aprovin al Senat si es produeixen novetats a Catalunya i, en concret, si s'aprova algun acord innovador al Parlament.

Preguntada per si hi haurà un comandament únic que coordini l'aplicació del 155, Santamaría ha admès que és una possibilitat però ha apuntat que serà una decisió de Rajoy i que s'ha d'anar "pas a pas".

La vicepresidenta espanyola ha assegurat, a més, que no hi ha hagut cap contacte des de dissabte entre el govern de Rajoy i el de Puigdemont.

Un 155 que pot ser gradual i "permet anar cessant"

En una altra entrevista a Tele 5, la vicepresidenta espanyola ha explicat que les primeres mesures que es prendran a partir de dissabte són les relatives amb la hisenda pública i les finances catalanes, perquè "s'està produint un deteriorament molt gran de la situació econòmica a Catalunya".

Santamaría ha detallat que el 155 s'ha dissenyat perquè es pugui aplicar "gradualment". Si des de les conselleries es compleix la llei i la Constitució "es farà d'una manera", ha dit, i si hi ha incompliment "ens permet anar cessant a les persones responsables dels incompliments".

Un altre dels punts als quals el govern espanyol vol donar prioritat amb l'aplicació del 155 és els representants de la Generalitat a l'exterior. Santamaría ha assegurat que s'intervindrà la seva feina perquè "han pretès construir una estructura d'estat que no té cabuda dins el marc constitucional".

Sobre els mitjans de comunicació públics, i en concret TV3, el govern espanyol assegura que n'ha parlat molt amb el PSOE. L'objectiu, diuen, és que compleixin la seva pròpia llei:

"L'article 26 de la llei de Comunicació Audiovisual de Catalunya diu que aquesta llei està per garantir una infomació veraç, real i contrastada. Aquest és l'objectiu. Som molt conscients que en qualsevol mitjà de comunicació, públic i privat, s'ha de respectar la llibertat d'expressió, però en els públics s'ha de garantir la neutralitat. Un tracte neutral respecte les opinions de cadascú i la possibilitat d'expressar-les".

ARXIVAT A:
Article 155Procés català
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut