El llibre i la rosa, protagonistes de Sant Jordi
El llibre i la rosa, protagonistes de Sant Jordi
Barcelona

Sant Jordi vol ser patrimoni immaterial de la humanitat de la Unesco

RedaccióActualitzat

La Cambra del Llibre impulsa la candidatura de Catalunya perquè la Unesco declari la diada de Sant Jordi patrimoni immaterial de la humanitat. Un grup d'observadors d'aquest organisme internacional visiten aquests dies Catalunya per veure l'ambient i les accions destinades a impulsar la cultura i la lectura.

La Generalitat i el govern espanyol ja han mostrat el suport a aquesta candidatura. Ho van fer divendres en un polèmic acte organitzat per la Cambra del Llibre. A l'acte van assistir la vicepresidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, i el vicepresident de la Generalitat, Oriol Junqueras. 

Aquest matí, Carles Puigdemont s'ha mostrat convençut que la festa de Sant Jordi aconseguirà ser reconeguda com a patrimoni immaterial de la humanitat de la Unesco. Al discurs institucional per Sant Jordi, el president ha recordat i lloat els que van mantenir la cultura catalana viva malgrat la repressió franquista:

"No serà gràcies als hereus polítics dels que van perseguir la cultura catalana sinó dels que han mantingut vives la flama de la cultura i la llengua catalana gràcies als llibres


Segons Puigdemont, si s'aconsegueix serà gràcies a la gent que cada any omple els carrers de manera massiva i gràcies als que van mantenir la festa "en temps difícils", en què editar en català era un risc econòmic i personal i s'havia d'imprimir clandestinament.

Barcelona, amfitriona de ciutats literàries

Avui, coincidint amb Sant Jordi, Barcelona ha acollit la trobada anual de ciutats literàries de la UNESCO, de la qual forma part des de fa un any i mig. L'admissió per part d'aquest organisme de Nacions Unides ja va suposar un reconeixement al sector literari català. I ara, representants de les 19 ciutats que són ciutats literàries han vingut a Barcelona a comprovar sobre el terreny què significa un Sant Jordi.

Patum, castells i festes del foc

Tres festes tradicionals catalanes ja són patrimoni cultural immaterial de la humanitat.

L'any 2005 es va declara la Patum de Berga obra mestra del patrimoni immaterial. Cinc anys més tard, la Unesco va reconeixer patrimoni els castells i es destacava que "són percebuts pels catalans com a part integrant de la seva identitat cultural, transmesa de generació en generació, i proporcionen als membres de la comunitat un sentit de continuïtat, cohesió social i solidaritat". L'any 2015 el reconeixement va arribar per a les festes del foc o falles del solstici d'estiu del Pirineu.

 

 


 

VÍDEOS RELACIONATS
ESPECIALS RELACIONATS
Anar al contingut