El Jens pot caminar gràcies a l'exosquelet
El Jens pot caminar gràcies a l'exosquelet
Esplugues de Llobregat

Sant Joan de Déu prova el primer exoesquelet del món per a nens amb atròfia muscular

L'objectiu d'aquest dispositiu, a més d'ajudar a caminar els malalts, és endarrerir la pèrdua de força de la musculatura, que es tradueix en dificultats respiratòries i problemes a les extremitats

RedaccióActualitzat

El Jens, un nen amb atròfia muscular, pot caminar gràcies a un exoesquelet, únic al món, que s'adapta al seu cos. De moment, és un prototip que s'està provant a l'Hospital Sant Joan de Déu, unes proves que duraran un any. L'objectiu d'aquest dispositiu, a més a més d'ajudar a caminar els malalts, és endarrerir la pèrdua de força dels pacients.

Aquest prototip l'utilitzaran menors de l'Hospital, a Esplugues de Llobregat, afectats per l'atròfia muscular espinal (AME). Es tracta d'un dispositiu de dotze quilos i fabricat amb alumini i titani. S'ha dissenyat per ajudar el pacient a caminar; en alguns casos, per primera vegada.

El pacient afectatsper aquesta malaltia perd força a la musculatura i això es tradueix en dificultats respiratòries i problemes en les extremitats. El fet de passar molt de temps assegut fa que se li debiliti la musculatura de la caixa toràcica amb el pas dels anys i que es puguin agreujar els problemes respiratoris. L'objectiu de fer caminar els pacients amb AME és lluitar contra la retracció muscular i les possibles complicacions que això els pot causar.

 

 

L'atròfia muscular espinal és una malaltia neuromuscular d'origen genètic amb una incidència d'un cas per cada 10.000 nadons nascuts vius. A l'estat espanyol hi ha 1.500 famílies afectades per aquesta patologia, algunes de les quals amb més d'un fill malalt. Ara mateix no té cura.

L'exoesquelet Atlas 2020 l'ha desenvolupat Marsi-Bionics, en col·laboració amb el CSIC, l'Hospital Sant Joan de Déu i Escribano Mechanical & Engineering. S'espera que en el futur hi hagi un exoesquelet per a cada malaltia. De fet, ja s'està treballant en un nou dispositiu per a una altra malaltia neuromuscular, la més freqüent en la infància: la distròfia muscular de Duchenne.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut