Madrid

Sanitat investiga si la vacuna de la grip A ha fet avortar a una dona embarassada de tres setmanes

El Ministeri de Sanitat investiga la presumpta relació entre la vacuna de la grip A i l'avortament d'una dona de 35 anys. El fetus va morir a les tres setmanes de gestació. Sanitat ha demanat prudència i ha recordat que la taxa d'avortaments espontanis en el primer trimestre de l'embaràs oscil·la entre el 10% i el 15%. En total Sanitat té constància de 9 casos de possibles reaccions adverses greus a la vacuna, d'entre el milió de persones que s'han vacunat entre el 16 i el 29 de novembre. També n'hi ha 150 de lleus, que segons el Ministeri entren dins de la plena normalitat.

Actualitzat
Sanitat ha informat que els possibles casos adversos greus són aquest avortament, dos casos de paràlisi facial, tres de convulsions i tres més d'al·lèrgies. "Tots estan sota investigació per veure si tenen relació amb la vacuna", han informat fonts del Ministeri. Convé recordar que les embarassades reben una vacuna menys agressiva que la resta de col·lectius. Per minimitzar riscos, se'ls administra una dosi sense adjuvant o potenciador.

Pel que fa als casos lleus, la majoria de reaccions adverses a la immunització són cansament i malestar general, febre o dècimes, dolors musculars i articulars, marejos i mal de cap i reaccions a la zona on s'ha aplicat la vacuna. "Tots aquests trastorns, normalment, s'han resolt al cap d'unes hores sense complicacions", han precisat les mateixes fonts.

Segons l'organisme que encapçala Trinidad Jiménez, en l'inici de la campanya de vacunació, del 16 al 29 de novembre, s'han vacunat un milió de persones a tot l'Estat, un 12% del total previst. Són dades preliminars que s'hauran de confirmar els pròxims dies.

De tots els grups de risc, les persones amb malalties cròniques són les que més s'han vacunat. A l'espera de tenir dades de les embarassades, en la resta de grups hi ha reticències. La ministra ha admès que són "les mateixes que es detecten amb altres prestacions" i ha assegurat que el procés de vacunació a Espanya "segueix els mateixos paràmetres que en la resta de països de la Unó Europea".

Mentrestant, han detectat a Barcelona el primer cas de resistència a l'antiviral Tamiflu, que no ha estat efectiu per a un pacient que va estar ingressat a l'UCI d'un hospital català a causa de la grip A.
Anar al contingut