Madrid

Sanitat aconsella a les embarassades evitar el sexe sense protecció amb persones vingudes de zones amb Zika

El Ministeri de Sanitat creu que les possibilitats de contagi del virus del Zika a Espanya són "molt baixes"

RedaccióActualitzat

El ministeri de Sanitat, reunit amb els representants de les comunitats autònomes han acordat un protocol de vigilància epidemiològica pel virus Zika.

Aquest protocol aconsella les dones embarassades, o que tinguin intenció de ser-ho, evitar les relacions sexuals sense protecció amb persones que hagin vingut de les zones afectades pel mosquit que transmet el virus del Zika. Sanitat recomana evitar les relacions fins a 28 dies després d'haver tornat de  les zones de risc.

La directora general de Salut Pública, Elena Andradas, ha recordat que la recomanació de precaució especial per a les dones embarassades es deu al possible risc que el fetus pateixi microcefàlia si es contagia del virus del Zika.

La transmissió per via sexual del virus del Zika encara no està confirmada científicament. Se n'ha registrat un cas de contagi pel semen a Dallas, als EUA. Malgrat això, els responsables de Sanitat recorden que "les mesures són preventives en excés de cel, a l'espera de mesures que avalin aquesta relació".

El protocol recomana a les embarassades que tinguessin previst un viatge a les zones de risc que posposin el viatge si no és estrictament necessari.

Elena Andradas ha dit que les possibilitats de contagi a Espanya del virus del Zika són "molt baixes". Fins avui s'han registrat 9 casos de persones infectades pel virus, però han estat tots casos de persones que havien contret la malaltia en les zones afectades pel mosquit.

L'Organització Mundial de la Salut ha recomanat avui també l'ús regular del preservatiu per evitar la transmissió del Zika.  L'OMS ha volgut llançar un missatge de tranquil·litat i ha dit que "la majoria de dones en àrees afectades pel Zika donaran a llum a nens sans" i que els casos de microcefàlia són extrems.

El virus del Zika s'ha detectat en una trentena de països d'Amèrica Llatina i el Carib. També s'han donat casos en regions molt allunyades del focus principal, com la Xina i Austràlia, on l'han portat persones que viatjaven des de les zones afectades.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut