Estats Units

Sanders, pels demòcrates, i Trump, pels republicans, guanyen amb diferència les primàries de Nou Hampshire

El demòcrata es distancia de Hillary Clinton gairebé un 20% i, pel costat republicà, una de les sorpreses de la nit ha estat la segona posició pel moderat John Kasich

RedaccióActualitzat

Segon capítol de les primàries nord-americanes, que han d'acabar decidint els candidats demòcrata i republicà a la Casa Blanca a les eleccions del novembre. Ha tingut lloc al petit estat de Nou Hampshire, cita emblemàtica en la cursa per escollir els candidats. Hi ha hagut dos clars guanyadors: al bàndol demòcrata, el senador Bernie Sanders, que s'ha imposat amb diferència a Hillary Clinton, i al republicà, el magnat Donald Trump, que, ara sí, ha superat amb diferència la resta de contrincants del seu partit.

Bernie Sanders, autoproclamat socialista demòcrata, ha vençut l'exsecretària d'Estat per un ampli marge de 20 punts. Després de saber que havia guanyat, Sanders ha celebrat la victòria:

"Junts hem enviat un missatge que se sentirà des de Wall Street fins a Washington i des de Maine fins a Califòrnia. I és que el govern del nostre gran país us pertany a tots vosaltres i no pas a un grapat de rics que financen campanyes."

Pel costat republicà, una de les sorpreses de la nit ha estat la segona posició que ha aconseguit el governador moderat per Ohio, John Kasich, amb el 16% dels vots, per davant del senador de Texas ted Cruz i de l'exgovernador de Florida Jeb Bush. Donald Trump ha assegurat després de la victòria que faran que els Estats Units tornin a ser grans.

"Farem un país fort, tornarem a ser primers, una altra vegada. Ara ja no guanyem, com a país. No guanyem en comerç, no guanyem militarment, no aconseguim combatre Estat Islàmic... No guanyem en res. I tornarem a guanyar una altra vegada. I guanyarem tant, que sereu molt feliços. Farem que els EUA tornin a ser grans, i potser més del que ho han estat mai."

Tant Sanders com Trump estan allunyats de l'"establishment" polític i han guanyat en unes eleccions on ha augmentat la participació.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut