Pedro Sánchez a Nova York
Pedro Sánchez a Nova York
Nova York

Sánchez sobre Catalunya: "És com si NY demanés la independència i el governador fugís"

El president espanyol afirma en un col·loqui a Nova York que la solució a la crisi catalana s'allargarà més enllà de dos anys

RedaccióActualitzat

Hores abans d'intervenir en l'Assemblea General de les Nacions Unides, Pedro Sánchez ha parlat en un fòrum de política exterior nord-americana, el Consell de Relacions Exteriors. Durant el col·loqui, el president espanyol ha intentat explicar la situació a Catalunya i per fer-ho s'ha inventat una comparació:

"Imagini que l'Assemblea de l'estat de Nova York decideix no obeir la sentència del Tribunal Suprem dels Estats Units, que fan un referèndum d'independència dels Estats Units i que el governador de Nova York marxa cap al Quebec. Això és, si fa no fa, el que passa a Espanya."

La comparació ha provocat somriures entre els assistents a la sala.

Sánchez ha qualificat de molt important complir el compromís de finançament amb la Generalitat. També ha pronosticat que la solució a la crisi de Catalunya no serà ràpida, i concreta que com a mínim passaran més de dos anys:

"La crisi a Catalunya no es resoldrà en dos o tres mesos o en un any o dos anys. Malauradament, haurem de tractar amb aquest problema durant anys. I no veig que els partits de dretes a nivell nacional entenguin que han de parar de fer servir Catalunya com a tema per fer oposició al govern central. I el moviment independentista ha d'entendre que la prioritat, no només per a nosaltres sinó també per a ells, és recuperar la convivència."

El cap del govern espanyol ha insistit en la necessitat de mantenir el diàleg amb el govern català per trobar una solució política a un problema que considera polític. Alhora, però, ha remarcat que cal que la Generalitat obri el diàleg amb tots els catalans, també amb els no independentistes.

Sánchez farà una visita oficial a Cuba

Pedro Sánchez anirà a Cuba. Ha acceptat la invitació del president cubà, Miguel Mario Díaz-Canel, amb qui s'ha trobat a les Nacions Unides. Aquesta visita serà la primera d'un president del govern espanyol en 32 anys. L'última va ser la de Felipe González el 1986, quan es va reunir amb Fidel Castro. Ni Aznar, ni Zapatero, ni Rajoy van anar l'illa caribenya. L'Havana també ha convidat els reis espanyols a visitar Cuba després de Sánchez.

ARXIVAT A:
Pedro SánchezPSOEProcés catalàFinançament autonòmicIndependènciaEstats Units
Anar al contingut