Madrid

Sánchez aguanta el pols: primàries el 23 d'octubre i congrés el 12 i 13 de novembre

La reunió de la comissió executiva acaba amb un comunicat de les dates de les primàries i el congrés extraordinari i la confirmació de Pedro Sánchez com a secretari general

RedaccióActualitzat

Pedro Sánchez té el poder legítim com a secretari general i ell és, per tant, qui mana al PSOE fins al congrés extraordinari. Així ho ha comunicat per escrit la comissió executiva reunida avui a Ferraz amb els membres afins a Sánchez.

La reunió, que ha durat fins passades les dues de la tarda, ha acabat amb un acord per avançar la data del congrés. Segons les dates anunciades per la formació en un comunicat, se celebraran unes primàries al partit el 23 d'octubre -com va anunciar Sánchez-  i el congrés extraordinari del partit serà els dies 12 i 13 de novembre, en comptes de fer-lo, com havia apuntat Sánchez abans de la crisi, la primera setmana de desembre.

Sánchez i els seus també han convocat un comitè federal que haurà de donar el tret de sortida d'aquest procés per al pròxim dissabte 1 d'octubre. Aquesta reunió de dissabte, on estan convocats els prop de 300 membres del comitè, serà un dels escenaris de la batalla que mantenen els afins a Sánchez i els crítics, que no reconeixen la legitimitat de la direcció actual.

"Donar veu als militants"

La presidenta del govern balear, Francina Armengol, que dóna suport a Sánchez i ha sortit de la reunió abans que s'acabi, ha explicat als periodistes que s'apleguen aquest dijous a Ferraz que existeix consens a l'executiva de Sánchez en la necessitat de "donar la veu als militants" i fer un "no" a Mariano Rajoy en una eventual investidura.

"És necessari de forma urgent tenir aquest congrés on els militants decideixin. Estic convençuda que aquesta executiva està adoptant les decisions que toquen per poder celebrar un congrés extraordinari on els militants decideixin el que volen que faci aquest partit."

Els 17 crítics dimissionaris que volen que Pedro Sánchez plegui han demanat que es reuneixi l'organisme del PSOE encarregat de solucionar els conflictes interns, la comissió federal d'ètica i garanties. Aquí també han xocat amb Sánchez, que no ho vol i al·lega que el conflicte s'ha de resoldre al comitè federal. De fet, la presidenta de la comissió, Isabel Celáa, ha comunicat que només ella té la competència exclusiva per convocar aquest òrgan i que fins ara no havia convocat cap reunió.

Isabel Celáa ha dirigit aquesta comunicació a la presidenta de la mesa del comitè federal del PSOE, Verónica Pérez, dirigent dels socialistes de Sevilla, que ha convocat amb "caràcter urgent" els membres de la comissió d'ètica i garanties perquè es pronunciïn sobre la dimissió dels crítics. Verónica Pérez insisteix a reclamar la reunió i ha proclamat, a les portes de Ferraz, que, en aquest moment, ella és l'única autoritat del partit, precisament en aquesta condició.

"En aquests moments l'única autoritat que hi ha al PSOE és la presidenta del comitè federal, que, els agradi o no a alguns, sóc jo.  Alguns poden intentar escudar-se, atrinxerar-se a Ferraz amb alguns arguments reglamentaris però és una qüestió de dignitat. I jo demanaria avui als meus companys i companyes dignitat."

Els crítics volen que decideixi la comissió federal d'ètica i garanties perquè hi tenen majoria: tres dels seus cinc membres formen part d'organitzacions territorials que estan alineades amb els dimissionaris del comitè federal.

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut