Sánchez, la setmana passada a La Moncloa (EFE)
Sánchez, la setmana passada a La Moncloa (EFE)

Sánchez proposarà un nou Estatut per a Catalunya en un ple monogràfic al Congrés

Els partits independentistes i els comuns critiquen l'oferta del president del govern espanyol

Actualitzat

El Congrés dels Diputats celebrarà el dimecres 12 de desembre un debat monogràfic sobre la situació política a Catalunya. En aquest ple, el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, podria proposar una reforma de l'Estatut i un referèndum per aprovar-la. Ho ha explicat la portaveu del PSOE, Adriana Lastra:

"La nostra proposta per a Catalunya ja saben quina és: és un acord, primer, entre catalans, una modificació en tot cas estatutària per a més autogovern i que després votin tots els catalans aquesta reforma estatutària"

 

El debat del dia 12 es farà a instàncies d'ERC i del PDeCAT, que el 19 d'octubre van registrar un escrit en què reclamaven a Sánchez que comparegués a la cambra baixa "per informar de les iniciatives del govern per examinar aquelles solucions polítiques que permetin una solució democràtica a les demandes de la societat catalana".

La "proposta" de Sánchez

El ple començarà amb la intervenció del president del govern espanyol, que disposarà de temps il·limitat per exposar les actuacions que ha dut a terme en el que ell defineix com la "normalització" de la crisi pel procés independentista.

Sánchez hi exposarà el que va anunciar que seria la seva "proposta" per a Catalunya, segons ja va apuntar el 3 de setembre. Es tracta de la celebració d'un "referèndum d'autogovern", a partir d'una reforma de l'Estatut.

La Moncloa ha apuntat que el cap de l'executiu té un pla de tres fases que passa, en primer terme, per reduir la tensió entre els dos governs, normalitzar les relacions mitjançant acords en qüestions sectorials i en els pressupostos i, finalment, una votació sobre el nou Estatut.

Crítiques del sobiranisme

La possible reforma de l'Estatut no ha estat gaire ben rebuda des dels partits independentistes, ni tampoc els comuns. La portaveu d'En Comú Podem al Congrés, Lucía Martín, ha qüestionat la proposta de Sánchez i ha assenyalat que, "si es vol un nou Estatut, ho haurà de decidir el Parlament":

"Té poc sentit tornar a fer propostes de fa 10 anys"

 

 

El portaveu d'ERC al Congrés, Joan Tardà, ha avisat que, si la reforma estatutària és l'única proposta de Sánchez per a Catalunya, "exclourà el 50%" de la població que és independentista:

"La solució no pot excloure ningú: no es pot construir res contra el que pensa el 50% que no són independentistes ni deixant al marge el 50% que sí que ho som"

 

 

Per la seva banda, la diputada del PDeCAT al Congrés Míriam Nogueras ha afirmat que la majoria dels catalans han passat "quatre pantalles" de l'Estatut. A més, ha qualificat de "falta de respecte" plantejar una reforma a la cambra baixa espanyola i no al Parlament català, i ha recordat que, justament aquest dimarts, fa 15 anys que José Luis Rodríguez Zapatero va prometre donar suport a l'Estatut que aprovés el Parlament:

"Portem 15 anys com el dia de la marmota"

 

 

ARXIVAT A:
Pedro SánchezProcés catalàERCPDeCATPPPSOEEn comú
Anar al contingut