Carmen Calvo, vicepresidenta del govern espanyol, en una imatge d'arxiu (EFE)
Madrid

Sánchez portarà al Constitucional la reprovació del rei aprovada pel Parlament

Segons Carmen Calvo, "un parlament autonòmic no pot intentar definir la forma d'estat d'aquest país"

RedaccióActualitzat

El govern espanyol portarà al Tribunal Constitucional la reprovació del rei aprovada pel Parlament de Catalunya el dijous de la setmana passada.

La vicepresidenta de l'executiu espanyol, Carmen Calvo, ha anunciat aquest dimarts que el Consell de Ministres d'aquest mateix divendres aprovarà el recurs d'inconstitucionalitat.

Calvo ho ha dit als passadissos del Congrés, ha assegurat que la reprovació "no té cap sentit des del punt de vista jurídic", però que calia una "resposta política":

"Un parlament autonòmic no pot intentar definir la forma d'estat d'aquest país."

"Som un govern que sabem perfectament els espais en què ens hem de moure, però veuran també com dia a dia anem naturalitzant la situació de coordinació, de cooperació i de lleialtat que tenim amb tots els governs, també amb el de Catalunya."

La vicepresidenta ha assegurat que la mesura és similar a la que va prendre el seu govern quan "fa un parell de mesos" "es va intentar recompondre les lleis que trencaven la Constitució, l'Estatut i la unitat territorial d'Espanya".

Abolició de la monarquia

Serà una setmana i un dia després que el Parlament aprovés una resolució proposada per Catalunya en Comú-Podem contra la figura del rei Felip VI. El text, aprovat també amb els vots d'ERC i de JxCat, reprova el rei pel seu paper en el procés independentista i reclama l'abolició de la monarquia.

El govern de Pedro Sánchez ja va dir aquell mateix dia que prendria "mesures legals" en contra de la resolució. No ha trigat gaire a concretar-ho: ho portarà al TC.

El suport als pressupostos

Malgrat l'anunci, Calvo ha assegurat que el seu govern està convençut que els partits independentistes al Congrés donaran suport als pressupostos de l'Estat sense cap contrapartida:

"Tenim un govern de Catalunya que és el que la llei pot permetre, tenim obertes comissions que fa 11 anys que no es reunien i gairebé cada setmana hi ha un ministre a Catalunya."

La vicepresidenta de Pedro Sánchez ha qualificat d'"inacceptable" que ERC i PDeCAT puguin posar un ultimàtum al seu govern per aprovar els pressupostos, i també acusat el PP i Ciutadans de treballar per "empitjorar les coses".

 

ARXIVAT A:
Procés catalàFelip VI
Anar al contingut