Albert Sánchez Piñol parla per primer cop després de l'"afer Victus".
Albert Sánchez Piñol parla per primer cop després de l'"afer Victus".
Barcelona

Sánchez Piñol parla per primer cop de l'"afer Victus" i qualifica d'intolerable i ridícula la pressió de la diplomàcia espanyola

L'escriptor Albert Sánchez Piñol parla d'humiliació per la suspensió de la presentació del seu llibre "Victus" a l'Institut Cervantes d'Utrecht

RedaccióActualitzat

Humiliació, ridicul i tristesa. Aquesta és la sensació que li ha quedat a l'escriptor Albert Sánchez Piñol després de la suspensió de la presentació del seu llibre "Victus" a l'Institut Cervantes d'Utrecht. Ho ha explicat ell mateix, que ha parlat per primer cop de l'afer en una roda de premsa que es resumeix en una frase: "Hauríeu de veure la cara dels holandesos. Això no és tolerable."

L'escriptor Albert Sánchez Piñol ha parlat d'humiliació. Diu que està disgustat i trist pels fets i assegura que li han arribat veus que "ni l'ambaixada té res en contra del llibre ni en contra meva". Atribueix tota la situació al fet que "tenen por de la qüestió política". 

Les crítiques d'una funcionària

L'escriptor ha explicar que la vigília de l'acte que s'havia de fer a l'Institut Cervantes en va fer un altre a Amsterdam. Allà, hi va assistir una dona que es va presentar com a secretària de l'ambaixada espanyola i que va aprofitar el torn de preguntes per desacreditar el llibre.

La intervenció de la dona va provocar una escridassada del públic i, a continuació, l'Institut Cervantes li va trucar per dir-li que suspendria l'acte de l'endemà.

"No és tolerable"

L'autor de "Victus" considera que la situació no és tolerable. Avisa que hi ha "molta gent disgustada, també l'editorial", i recomana "veure la cara dels holandesos". 

El govern creu que és un boicot de l'executiu espanyol, mentre que aquest últim ho nega i assegura que l'ajornament és només una qüestió d'agenda.

Els grups de Convergència i Unió, Esquerra Republicana i el PSC al Congrés demanen la compareixença del ministre d'Exteriors, José Manuel García Margallo, perquè doni explicacions. L'Institut Cervantes afirma que l'ambaixada espanyola a la Haia considera que el tema de "Victus" és massa sensible pel context polític actual. 

Llibres per als ministres

L'editora de "Victus" ha explicat que farà arribar a dos ministres del govern espanyol material didàctic vinculat a l'obra d'Albert Sánchez Piñol per la campanya de promoció gratuïta que ha suposat el veto a la presentació del llibre a Utrecht que s'havia de fer l'Institut Cervantes.

Ho ha anunciat Isabel Martí al programa "El suplement", de Catalunya Ràdio. Marti recorda que a "Victus" no li calia cap campanya gratuïta perquè ja funciona prou bé.

Anar al contingut