Roda de premsa de Sánchez per anunciar canvis legislatius després de la decisió del Suprem sobre l'impost hipotecari (EFE)
Madrid

Sánchez modificarà la llei perquè els bancs paguin l'impost hipotecari i no els ciutadans

"Que mai més els espanyols paguin aquest impost i el pagui la banca"

RedaccióActualitzat

El govern espanyol canviarà la llei de forma urgent perquè l'impost de les hipoteques el pagui la banca i no el client, com va dictaminar el Suprem aquest dimarts, una decisió que ha provocat la indignació de diversos col·lectius i una pujada dels bancs a la borsa.

Pedro Sánchez ha comparegut al Palau de La Moncloa i ha anunciat que es farà via reial decret llei, que s'aprovarà aquest divendres al Consell de Ministres i que haurà de ser validat pel Congrés dels Diputats.

" Aquest dimarts va parlar el poder judicial i avui i aquest divendres, el poder executiu."

"Que mai més els espanyols paguin aquest impost i el pagui el sector financer, la banca."

En concret es vol modificar la llei que regula l'Impost de Transmissions Patrimonials i Actes Jurídics Documentats.

 

 

Protecció als clients "davant potencials abusos"

El president espanyol ha fet un segon anunci "per elevar la protecció i els drets dels clients financers". En les pròximes setmanes remetrà al Congrés la creació de l'Autoritat Independent de Protecció dels Clients Financers.

"Reforçarà la protecció davant de potencials abusos i millorarà la capacitat de resoldre conflictes que es donen lògicament en el sector financer."

Les dues reformes s'aplicaran a partir de la data de la seva entrada en vigor. En el cas del canvi en l'impost hipotecari, l'endemà de la seva aprovació al Consell de Ministres, aquest divendres.

Preguntat si ara els bancs carregaran l'impost als clients per una altra via, el president espanyol ha dit: "Crec i espero que no."

"Apel·lo a la responsabilitat en aquest sentit del sector financer."

Demana autocrítica al Suprem

Arran de la gestió d'aquest assumpte i de la marxa enrere del Suprem aquest dimarts, Sánchez creu que el tribunal ha de fer autocrítica: "Ha de fer una reflexió sobre el que ha passat en les últimes dues setmanes." Amb tot, no creu que aquesta qüestió "mini la credibilitat" d'aquest tribunal.

Aquest mateix dimecres, el president del Suprem, Carlos Lesmes, ha defensat la independència i la llibertat d'acció dels magistrats i ha demanat un canvi en la llei hipotecària per la seva "falta de claredat".

 

Sánchez ha volgut deixar clar, només començar, que "respecta la tasca i la independència" de la magistratura, però que la situació generada "no era positiva" ni per a la banca, ni per als jutges ni per als ciutadans.

Sánchez s'ha reunit aquest matí amb la seva vicepresidenta, Carmen Calvo, i els ministres Nadia Calviño, María Jesús Montero i José Luis Ábalos per analitzar el criteri de l'alt tribunal.

 

 

Decisió ajustada del Suprem

El Suprem va decidir després de gairebé 16 hores de deliberació que siguin els clients els que paguin la despesa de l'impost de les hipoteques. Després de tres setmanes d'incertesa, l'alt tribunal feia marxa enrere i deixava sense efecte la seva pròpia sentència que obligava les entitats financeres a pagar el tribut hipotecari.

Un canvi decidit en una votació molt ajustada, 15 vots a favor i 13 en contra, després de dos dies de reunió del ple de la sala del Suprem.

La banca va valorar positivament la decisió del Suprem perquè "preserva la seguretat jurídica".

ARXIVAT A:
HipotequesPedro SánchezPSOEJudicialTribunal Suprem HabitatgeEconomia de butxaca
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut