Fa gairebé un mes que Sánchez i Iglesias van firmar un preacord sobre els pressupostos (EFE)
Fa gairebé un mes que Sánchez i Iglesias van firmar un preacord sobre els pressupostos (EFE)
Madrid

Sánchez i Iglesias firmen l'acord de pressupostos: 900 euros de salari mínim

El cap del govern espanyol i el líder de Podem han firmat l'acord al palau de La Moncloa

RedaccióActualitzat

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, i el líder de Podem, Pablo Iglesias, han segellat un acord sobre els pressupostos per a l'any que ve. Ho han fet al palau de La Moncloa en una trobada que s'ha fet abans de la reunió del consell de ministres. 

Entre els punts d'acord, augmentar el salari mínim interprofessional (SMI) a 900 euros -ara és de 735,9 euros- i un augment de pressupostos pel pla estatal de la vivenda amb més protecció per als llogaters i la possibilitat que els ajuntaments regulin els preus del lloguer.

L'acord també inclou aprovar la regulació de la publicitat del joc d'atzar i les apostes en línia, d'àmbit estatal, similar a la dels productes del tabac.

Notícia relacionada: Repunt dels joves addictes al joc online i es detecta per primer cop en noies

 

 

 

L'increment del salari mínim interprofessional era un dels principals esculls per a aquest acord. Podem volia que s'arribés als 1.000 euros al mes. Finalment, l'entesa estableix l'SMI en 900 euros. Pedro Sánchez es va comprometre al juliol a arribar als 1.000 euros el 2020. Tenint en compte que actualment la quantitat és de 735,9 euros, l'increment acordat amb Podem suposa un 22,3%, equivalent a 164,1 euros més.

El pacte entre Sánchez i Iglesias fixa un augment de l'IRPF per a les rendes superiors a 130.000 euros. L' executiva rebaixa així la seva proposta inicial d'apujar les rendes de més de 140.000 euros, mentre Podem l'eleva superant els 120.000 que havia demanat.

El pacte també inclou l'aprovació dels permisos de maternitat i paternitat iguals i intransferibles, i millores en les ajudes en dependència.

 

 

Entre els punts destacats de l'acord hi ha un pla d'ajudes econòmiques per al vehicle elèctric "estable i ininterromput" fins el 2020. El finançament procedirà de l'increment de la fiscalitat al dièsel. 

 

El suport de Podem és insuficient

Sánchez i Iglesias ja van deixar embastat el compromís en una reunió que va acabar aquesta mitjanit.

El suport de Podem, però, no és suficient per tirar endavant els pressupostos. Després d'una breu trobada a Barcelona amb el vicepresident català, Pere Aragonès, la seva homòloga espanyola, Carmen Calvo, veia Esquerra amb bona predisposició. Calvo va anar més enllà i va assegurar que Catalunya rebrà 2.200 milions d'euros més si s'aproven els comptes.

Just després d'aquestes declaracions, però, Aragonès va fer un tuit en què dibuixava aquesta línia vermella: no hi haurà suport als pressupostos si el govern espanyol no insta la fiscalia a retirar les acusacions contra els dirigents sobiranistes catalans.

ARXIVAT A:
Pedro SánchezPablo IglesiasPressupostos Generals de l'Estat
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut