Primera trobada de Sánchez amb Merkel des que és president del govern espanyol (EFE)
Primera trobada de Sánchez amb Merkel des que és president del govern espanyol (EFE)
Berlín

Sánchez demana a Torra que s'oblidi de l'1-O i que dialogui dins la Constitució

Artadi respon a Sánchez que espera que no vulgui dir, oblidar que van votar 2 milions de persones, la violència i el dret a l'autodeterminació

RedaccióActualitzat

Pedro Sánchez avisa des de Berlín, on s'ha entrevistat amb la cancellera alemanya, Angela Merkel, que l'independentisme ha de girar full del que representa l'1 d'octubre i afegir-se al diàleg dins del marc de la Constitució. Merkel i Sánchez han preparat la cimera del Consell Europeu de dijous amb la crisi migratòria damunt la taula.

Durant la compareixença informativa posterior a la reunió, Pedro Sánchez ha tancat la porta a un nou referèndum com el de l'1 d'octubre, després que tant el president de la Generalitat, Quim Torra, com el vicepresident del govern català i home fort d'Esquerra, Pere Aragonès, hagin afirmat que calen més "uns d'octubre".

"En els marges lògicament de la Constitució, del nostre estat social i democràtic de dret, podem parlar de moltes coses, de moltes coses. Però per descomptat, el que va representar l'1 d'octubre crec que és una pàgina que s'ha de passar, també per part de l'independentisme, també per part de qui és president de tots els catalans i catalanes. I a partir d'aquí, tenir un to constructiu. Crec que es poden trobar molts punts d'unió i treball en comú".

 

 

En la roda de premsa del Consell de govern, la portaveu i conseller de presidència Elsa Artadi ha contestat a Sánchez.

"Suposem que no està intentant dir que 2 milions de persones s'oblidin que aquell dia van anar a votar. Suposem que no està dient que moltes persones que no van anar a votar, oblidin el que van veure i la violència exercida sobre ciutadans pacífics a Catalunya. Suposem que no està pensant que la memòria democràtica vol dir mirar cap endavant i no recordar les coses que han passat, i suposem que no està intentant dir que els catalans han d'abandonar el dret a l'autodeterminació que tenim."

A 15 dies que Sánchez rebi al Palau de La Moncloa el president de la Generalitat, Quim Torra -la trobada s'ha programat el 9 de juliol-, el cap de l'executiu espanyol ha assegurat que ell i el seu equip estan treballant perquè aquesta cita sigui un "èxit".

Precisament Torra, des dels Estats Units, també ha respost Sánchez i ha afirmat que de l'única cosa que vol passar pàgina "és d'un estat autoritari que ha empresonat i forçat a l'exili polítics demòcrates":

 

 

"ETA ha estat derrotada i la política penitenciària s'ha de revisar"

El president espanyol també ha afirmat que la seva intenció és modificar la política penitenciària respecte als presos etarres. I ho pensa fer per un motiu concret:

"El que jo vaig traslladar al govern d'Euskadi, al lehendakari, i també als mitjans de comunicació, amb això no m'amago, sóc clar, és que el govern d'Espanya està disposat a revisar aquesta política penitenciària, per una senzilla raó, i és perquè ETA ha estat derrotada. (···) Ens hem d'aproximar d'una altra manera a una realitat que ja és completament diferent."

 

Declaracions de Sánchez després de reunir-se amb Angela Merkel. La cancellera s'ha referit a la presència de Carles Puigdemont a Alemanya. Diu que "no l'incomoda" aquesta situació.

"Pel que fa a Puigdemont, estem en contacte amb les autoritats i tot va segons el procés judicial. Com que som un estat de dret, no tenim cap problema amb la seva presència aquí."

 

 

"Resposta conjunta europea a la immigració"

Sobre la qüestió de la immigració al Mediterrani, Pedro Sánchez aposta per afrontar aquest problema amb una solució que adoptin els països membres de la UE. El president espanyol anirà al Consell Europeu d'aquesta setmana amb "actitud integradora" i amb la voluntat d'aconseguir una "resposta conjunta a tota la Unió Europea".

Sobre el vaixell de l'ONG alemanya Lifeline, que continua al Mediterrani sense poder desembarcar els més de 200 immigrants que porta a bord, Pedro Sánchez reclama que s'hi involucrin diversos països.

"Cal donar una resposta comuna a un desafiament comú. En aquest sentit, Espanya estarà en la resposta comuna que donem al vaixell Lifeline. Però ha de ser una decisió europea, una decisió que han de prendre diferents països"

Angela Merkel ha afirmat que s'implicarà a nivell europeu perquè Espanya rebi més suport si s'intensifica l'arribada de migrants a les costes espanyoles.

ARXIVAT A:
Pedro SánchezMigracionsReferèndum 1-OQuim Torra
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut