Pedro Sánchez: "És una moció constructiva per garantir la governabilitat del país" (Reuters)
Pedro Sánchez: "És una moció constructiva per garantir la governabilitat del país" (Reuters)
Madrid

El PSOE registra una moció de censura a Rajoy l'endemà de la sentència de la Gürtel

Pedro Sánchez justifica la moció per "l'alarma" i la "indignació social" que ha provocat la sentència

RedaccióActualitzat

Pedro Sánchez ha afirmat que presenta la moció de censura contra Rajoy per "l'alarma" i "la indignació social" que ha provocat la sentència del cas Gürtel, una sentència que condemna el Partit Popular com a responsable civil de la trama. El líder del PSOE també ha justificat la moció contra el president espanyol pel "deteriorament que ha suposat per a la reputació d'Espanya en la UE i en el món."

Sánchez ho ha dit en una compareixença informativa després d'una reunió extraordinària amb la seva executiva. Abans, la portaveu del PSOE, Margarita Robles, havia portat el text de la moció al registre de la cambra.

El secretari general del PSOE ha subratllat que ha mogut fitxa per "recuperar la dignitat" del país:

"És una moció de censura per recuperar la dignitat de la nostra democràcia, que avui es veu qüestionada pel partit que governa a les principals institucions d'aquest país"

"És una moció constructiva per garantir la governabilitat d'aquest país en unes circumstàncies que nosaltres no hauríem desitjat. En conseqüència és per constituir i formar un govern amb uns fonaments sòlids i amb una fulla de ruta clara: Serà del Partit Socialista Obrer Espanyol. Serà un govern que convoqui eleccions. Però abans d'aquesta tasca, cal recuperar l'estabilitat, la normalitat, netejar de corrupció les institucions públiques en el nostre país i atendre les urgències socials que aquest govern no atén"

 

 

Sánchez no descarta el suport dels independentistes

El líder del PSOE no ha descartat el suport de les forces independentistes i ha assegurat que la moció va dirigida "als 350 diputats". "Els demano responsabilitat i generositat per treure entre tots Espanya del fangar de la corrupció", ha manifestat.

Sánchez ha criticat durament Rajoy per no haver assumit "cap responsabilitat" després de la sentència de la Gürtel. I ha destacat que és "l'únic responsable" de la situació de "desafecció política, crisi institucional i crisi de confiança per part de l'opinió publica", ha declarat.

Perquè aquesta iniciativa tiri endavant hauria de tenir el suport de Podem i Ciutadans alhora (tot i les incompatibilitats que ja van manifestar durant la investidura fallida de Sánchez), o de Podem i els partits nacionalistes, és a dir, ERC, PDeCAT i PNB. Els nacionalistes bascos, però, acaben de permetre l'aprovació dels pressupostos de Rajoy "per responsabilitat".

En tot cas, segons fonts de l'equip de Sánchez, una moció de censura permetria "retratar tothom" i posaria de manifest la voluntat real de Ciutadans a impulsar una regeneració política a l'Estat.

 

 

Podem ha dit que els socialistes tenen tot el seu suport. Des de Ciutadans, el secretari general de la formació, José Manuel Villegas, ha anunciat que exigeixen eleccions anticipades perquè donen per liquidada la legislatura de Rajoy. I si no es convoquen comicis, pensen impulsar la seva pròpia moció de censura.

El portaveu del PDeCAT al Congrés, Carles Campuzano, ha estat en contacte amb Margarita Robles per expressar-li "la disposició de parlar" sobre la moció de censura. "És imprescindible per a nosaltres fer fora Rajoy", assenyalen fonts del PDeCAT consultades per Europa Press, que conclouen que per aquest motiu estan disposats a dialogar amb els socialistes.

El PNB, de moment, demana explicacions a Rajoy i no es pronuncia sobre la moció. "S'ha d'anar pas a pas", ha dit el lehendakari, Iñigo Urkullu, que ha afirmat que la prioritat és ara que el cap de l'executiu espanyol "doni explicacions sobre la gravíssima condemna" del cas Gürtel.

Hernando afirma que l'oposició està "sobreactuant"

Des del Partit Popular, el seu portaveu al Congrés, Rafael Hernando, ha assegurat que no entén que el PSOE pugui presentar una moció de censura contra Rajoy tenint els expresidents andalusos, els socialistes Manuel Chaves i José Antonio Griñán, "asseguts al banc [dels acusats]" pels ERO a Andalusia. En declaracions a TVE, Hernando ha demanat a les forces de l'oposició que "no sobreactuïn"

El líder del PSC, Miquel Iceta, diu en un tuit que la responsabilitat dels socialistes és oferir una alternativa de progrés per a Espanya.

 

ARXIVAT A:
GürtelPPCorrupcióPSOEMoció de censura
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut