Pedro Sánchez
Sánchez, candidat a la presidència del govern espanyol en la moció de censura (EFE)
Madrid

Pedro Sánchez a Rajoy: "Pel país dimiteixi i, si no, pel país fem-lo dimitir"

El socialista intenta convèncer el PNB comprometent-se a mantenir els pressupostos del PP i també vol reunir-se amb el president Torra

RedaccióActualitzat

Mariano Rajoy i el PP es juguen entre aquest dijous i divendres la continuïtat al poder, que mantenen des del novembre del 2011.

Al Congrés la moció de censura que li han presentat els socialistes ha començat a les nou del matí, amb nervis entre els populars, especialment per la incertesa que tenen sobre el resultat final de la votació de demà.

El debat l'ha obert el secretari d'organització del PSOE, José Luis Ábalos, que amb una intervenció de poc més de 40 minuts ha defensat les raons que els han dut a presentar la moció.

Ábalos ha argumentat que amb la sentència del cas Gürtel ja no "hi ha suposicions sinó certeses que Gürtel era el PP i el PP era Gürtel".

Després de la seva intervenció i de la rèplica de Rajoy ha estat el torn de Pedro Sánchez, que ha defensat la seva candidatura a la presidència del govern espanyol.

 

"És vostè qui provoca la moció"

Abans de defensar les línies principals del que seria el seu govern si prospera la moció, ha assegurat que aquesta és conseqüència de "fets gravíssims" i de la "incapacitat" de Rajoy "d'assumir responsabilitats".

"Incapacitat del senyor Rajoy d'assumir, en primera persona, la responsabilitat política de la sentència Gürtel."

Sánchez ha assegurat que hauria estat una "irresponsabilitat" no haver-la presentat ja que la corrupció "afebleix la fe i la confiança en les institucions".

 

És per això que ha demanat a Rajoy que dimiteixi i que, si ho fa, "això pot acabar aquí".

"No n'hi ha prou que la sentència reconegui la corrupció del PP?".

"El país està fart de la corrupció. S'ha de passar pàgina".

Segons el líder del PSOE aquesta ha estat una moció que "no entrava en els seus plans" però l'han hagut de presentar perquè el PP no ha reaccionat a la sentència, davant la qual Espanya necessita "un nou temps".

Sánchez ha qüestionat com el PP va arribar a la presidència ja que va concórrer a les eleccions "amb avantatge, finançant-se irregularment", sent un "frau a la mateixa democràcia".
 

 

Intenta convèncer el PNB

Durant la seva intervenció s'ha compromès a respectar els pressupostos del PP, un gest clau per obtenir els 5 vots del PNB, necessaris per obtenir els 176 escons que farien prosperar la moció.

Aquest compromís ha arrencat els aplaudiments dels populars i posteriorment els retrets i mofa de Rajoy en la rèplica.

"Aquest no és el nostre pressupost, però el mantindré, per responsabilitat per garantir la governabilitat del nostre país en un país extraordinari."

Els pressupostos ja s'han aprovat al Congrés, amb els vots en contra del PSOE, i estan pendents de l'aprovació del Senat. Els nacionalistes bascos van acordar, a canvi del seu suport, una injecció de 540 milions d'euros en inversions.
 

 

Promet diàleg amb el govern Torra

Després, el líder del PSOE ha començat a desgranar quin serà el seu programa si prospera la moció de censura.

El primer que ha destacat ha estat que el "diàleg" serà la seva forma de fer política i que ho farà amb tots els governs autonòmics, amb qui vol restablir ponts, especialment amb Catalunya i el País Basc.

En aquest sentit s'ha compromès a "normalitzar les relacions entre el govern d'Espanya i el nou govern de Catalunya", amb qui començarà un diàleg, reunint-se amb el president de la Generalitat.

"Si soc escollit president, em reuniré amb el president Torra."

Sánchez ha destacat que es vol desmarcar de la dreta i que no farà "del debat territorial un camp de batalla en què dirimir interessos partidistes i electorals".

Amb tot, ha assegurat que el seu govern, "paritari i europeista", "farà complir la Constitució" i serà "lleial a l'Estat". Sobre Catalunya, també ha destacat que la sortida no és la judicialització del conflicte.

 

Després dels durs atacs de Rajoy a Sánchez pel que havia dit sobre Catalunya, el socialista li ha etzibat que en 24 hores ha passat "de ser un home d'estat a l'enemic de l'estat"

"Que em digui que som uns traïdors a la pàtria quan el PSOE va negociar amb vostè l'aplicació del 155 i els alcaldes socialistes van defensar que no s'imposés la via unilateral a Catalunya..."

"No s'adona que en el discurs espanyolista és més creïble el senyor Rivera que vostè mateix?"

A les acusacions que vol governar a qualsevol preu, Sánchez ha respost que la "crisi territorial" és precisament responsabilitat de Rajoy per la seva "displicència i incapacitat"

"Encobriran tot això?"

En la primera intervenció socialista, Ábalos ha llegit un fragment de la sentència on textualment, assegura, diu que el PP ha estat "un autèntic sistema de corrupció institucional". 

 

Segons ha dit el secretari d'organització socialista la sentència Gürtel "ha indignat els espanyols" perquè "mentre les famílies patien la crisi, altres es feien milionaris, i vostès els aplicaven una amnistia fiscal".

En aquest punt s'ha dirigit directament a la bancada popular, a qui Ábalos ha retret que els fets no són "per riure". En concret ha retret al ministre de Justícia, Rafael Catalá: "No pot riure d'una sentència de l'Audiència, però no li puc demanar més perquè vostè està reprovat i segueix aquí."

Des de les files populars s'han indignat quan Ábalos els ha dit que "són el primer partit condemnat per corrupció".

 

Després s'ha dirigit als altres grups i els ha preguntat: "La resta col·laborarà amb la impunitat? Encobriran tot això?". I ha afegit: "Si aquesta cambra no reacciona, què farem quan arribin noves peces de Gürtel?".

En aquest punt ha recordat que ja hi ha hagut tres sentències de Gürtel, "les tres en la mateixa direcció", i que encara en queden 3 per sortir d'aquest cas.

"Què direm quan surtin les sentències nombroses dels casos Lezo, Púnica, Taula..?"

És per això que ha exigit "responsabilitat" a totes les forces de l'oposició per acabar amb la "impunitat" i la "corrupció". Per això, considera que la moció del PSOE no pot ser una "moció instrumental" per convocar eleccions, tal com proposa Ciutadans.

"Es tracta de deixar clar la reprovació a tot un sistema, primer això i després eleccions, sinó serà impunitat."

 

 

En el torn de rèplica Rajoy ha acusat Ábalos de mentir al Congrés amb una "interpretació manipulada" de la sentència Gürtel, que també ha retret a Sánchez. El president espanyol ha recordat als socialistes que ells també tenen casos de corrupció als jutjats i Ábalos li ha respost:

"Nosaltres mai hem tingut una sentència similar al nostre partit. Nosaltres no tenim cap càrrec a qui dir-li que se'n vagi."

En el discurs d'Ábalos no hi ha hagut cap gest concret cap a Catalunya, tot i que ha defensat la "diversitat de l'Estat". Ha arrencat la seva intervenció amb un "Bon dia, Buenos días" en català i castellà.

 

 

El PP diu que Rajoy no dimitirà

A l'entrada al Congrés Ábalos ha assegurat que el seu partit no té "res lligat" de cara a la votació que es farà aquest divendres. A les últimes hores, Pedro Sánchez s'ha acostat al mínim de vots que li calen per fer caure el PP, és a dir, 176 escons. El resultat final torna a dependre dels 5 vots del PNB, que encara no ha anunciat què farà.

Malgrat els rumors que hi ha hagut en les hores prèvies al debat, el PP ha insistit abans de començar el debat que Rajoy no pensa dimitir .

ARXIVAT A:
Moció de censuraPPPSOEMariano RajoyPedro Sánchez
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut