Madrid

Sánchez blindarà per llei l'exhumació de Franco perquè la família no la pugui impedir

El ministre de Cultura i Esports diu que està previst aprovar un decret llei aquesta mateixa setmana

RedaccióActualitzat

El govern de Pedro Sánchez aprovarà un decret llei per modificar la llei de memòria històrica i facilitar així l'exhumació de les restes del dictador Francisco Franco del Valle de los Caídos.

Ho ha confirmat aquest dimarts José Guirao, ministre de Cultura i Esports, en una entrevista, després que el diari "El País" ho hagués avançat. Segons Guirao, l'aprovació segurament la farà el pròxim Consell de Ministres d'aquest divendres.

Notícia relacionada: Prop de 200 militars retirats demanen "respecte" per Franco

Decret llei en comptes de reial decret

Un cop aprovat el decret llei caldrà que el ple del Congrés dels Diputats hi doni el vistiplau, cosa que no caldria si s'hagués optat per un reial decret. Això obligarà els grups parlamentaris a posicionar-se, però ho endarrerirà tot unes quantes setmanes.

Malgrat això, Guirao ha dit en l'entrevista que el govern vol que l'exhumació es faci "al més aviat possible". En tot cas, l'exhumació s'allunya una mica més de la intenció inicial, anunciada per abans de juliol.

 

Notícia relacionada: "El valle no se toca", campanya perquè no treguin Franco del Valle de los Caídos

Afegir un parell d'articles

El govern espanyol vol modificar la llei per afegir-hi un parell d'articles. L'objectiu és posar el màxim de traves jurídiques a la demanda o demandes que preveu que posaran els nets de Franco, que s'oposen totalment a l'exhumació.

L'altra instància que podria posar obstacles, l'Església catòlica, titular de l'església on estan les restes del dictador, ja va deixar clar al juliol que no pensaven posar-ne cap.

Segons "El País", Presidència, Vicepresidència i Justícia han treballat les últimes setmanes per concretar aquesta solució jurídica, que implicarà també que els possibles recursos s'hagin de decidir a l'Audiència Nacional.

Notícia relacionada: Llargues cues al Valle de los Caídos contra l'exhumació de les restes de Franco

 

"Una altra visió de la postguerra"

En l'entrevista d'aquest dimarts, Guirao ha aprofitat per fer pública la seva intenció de treballar perquè el Valle de los Caídos es converteixi en una mena d'Auschwitz:

"Si assumim que ja existeix aquest lloc, i assumim, com ha passat amb els camps de concentració nazis, que s'han mantingut perquè la gent no oblidi l'horror o no oblidi determinades coses, des d'aquest punt de vista entenc que sí que pot ser un lloc on s'intenti donar una altra visió del que va ser el final de la Guerra Civil i la postguerra."

Notícia relacionada: La Fundació Francisco Franco crida a fer un nou "alçament"

 

ARXIVAT A:
Memòria històrica
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut