Madrid

Sánchez: "Dialogar amb Catalunya no és cedir. S'ha de buscar una solució política"

En la presentació dels plans de govern al Congrés, Pedro Sánchez ha anunciat que apujarà l'objectiu de dèficit de les comunitats autònomes del 0,1% al 0,3%

Actualitzat

Pedro Sánchez ha reconegut que trobar una "solució política" per a Catalunya serà una "cursa de fons" i que la normalització institucional és només el punt de sortida. El cap de l'executiu espanyol ho ha dit durant la presentació al Congrés del seu pla de govern.

Sánchez ha remarcat que "reconduir la greu crisi institucional a Catalunya" és l'objectiu prioritari del govern. I perquè això sigui possible "cal dialogar":

"Dialogar no és cedir, dialogar és fer política. Només des del diàleg, posant en valor la política, podrem enfrontar-nos a les crisis institucionals. Això exigeix una resposta política allà on la confrontació ha estat la norma els últims anys."

Segons Pedro Sánchez, "cal avançar en el marc estatutari. Estem disposats a obrir un diàleg franc i directe", una possibilitat que recull la mateixa Constitució. I ha admès que es tracta d'una "cursa de fons":

"Soc conscient que recuperar la normalitat institucional no serà la meta, serà la sortida d'una solució política per a Catalunya. Una meta a la qual arribarem després d'haver fet una cursa de fons. Ho hem de reconèixer. No serà una solució fàcil ni ràpida. Hi haurà d'haver determinació, moderació, sentit d'estat i generositat per part de tots i totes."

"En relació amb Catalunya, no abordem aquesta qüestió tenint en compte a què estem disposats a renunciar, sinó què estem disposats a acordar. Nosaltres ho tenim clar. Volem acordar unió i convivència, i en aquest camí ens podrem tornar a trobar."

 

 

Augment de l'objectiu de dèficit del 0,1% al 0,3%

Sánchez ha anunciat l'augment de l'objectiu de dèficit per a les comunitats autònomes l'any vinent, que passarà del 0,1 al 0,3%.

"Les comunitats autònomes comptaran amb dues dècimes més, passant d'un objectiu de dèficit públic del 0,1% al 0,3% del producte interior brut. I aquestes dues dècimes es traduirien en uns 2.400 milions d'euros de marge fiscal addicional per al conjunt de les administracions autonòmiques."

El cap de l'executiu espanyol ha explicat que, en aquest sentit, ha convocat per aquest dijous el Consell de Política Fiscal i Financera, i que l'endemà s'aprovarà aquesta mesura al Consell de Ministres.

Sánchez ha dit que el seu govern complirà amb els compromisos de Brussel·les i amb l'estabilitat pressupostària, i que planteja combinar el sanejament dels comptes públics amb la reconstrucció de l'estat del benestar. Ha indicat que l'objectiu de dèficit augmentarà, amb un 2,7% del PIB per al 2018, davant del 2,2% anterior, i marcarà l'1,8% del PIB per al 2019 enfront de l'1,3% previst per l'executiu anterior.

Durant la presentació dels eixos bàsics del seu programa de govern, Sánchez ha dit que farà una llei per prohibir les amnisties fiscals.

"El govern presentarà un avantprojecte de llei de prevenció i lluita contra el frau fiscal per perseguir els grans defraudadors. Incloure en la llista de morosos els responsables solidaris d'aquesta morositat, actualitzar la llista de paradisos fiscals i prohibir futures lleis d'amnistia fiscal, que no hi torni a haver una amnistia fiscal al nostre país."

I també ha avançat que aprovarà un pla de xoc per millorar la qualitat de l'ocupació juvenil. Els pròxims mesos es posaran en marxa noves mesures per promoure els contractes de relleu i impulsar nous instruments de polítiques actives i formació per als joves.

 

 

Pròrroga obligatòria de cinc anys als lloguers

Sánchez ha anunciat una pròrroga obligatòria de cinc anys als lloguers. I ha assegurat que el seu executiu vol crear 20.000 habitatges públics en quatre anys.

"Elevar la pròrroga forçosa dels contractes d'arrendament de 3 a 5 anys, limitar les fiances addicionals que l'arrendatari ha de prestar per llogar la vivenda i ajustar la definició d'arrendaments de temporada per excloure de la llei l'habitatge turístic."

Al començament de la seva intervenció, Pedro Sánchez ha confirmat que es farà aviat l'exhumació de les restes de Franco del Valle de los Caídos:

"Un país que mira el futur ha d'estar en pau amb el seu passat, i amb el bagatge que donen els 40 anys de democràcia constitucional, això ho hem de fer amb serenitat, amb moderació i naturalitat (...) Cap democràcia es pot permetre tenir monuments que destaquin una dictadura. La nostra, tampoc. Per això vull anunciar una decisió ferma. Procedirem a l'exhumació de les restes del dictador Franco del Valle de los Caídos (...) Ho farem en un breu període de temps. Cal tancar ferides."

El president espanyol compareix al Congrés a petició pròpia per explicar seu programa de govern, tot just un mes i mig després d'arribar al palau de La Moncloa. La situació a Catalunya i la relació amb el govern de la Generalitat també centraran bona part de la intervenció davant dels diputats.

400 milions més per a Catalunya

El relaxament de l'objectiu de dèficit va ser una de les peticions que el vicepresident del govern català, Pere Aragonès, va traslladar a la vicepresidenta espanyola, Carmen Calvo, a la reunió de la setmana passada, i s'emmarca en l'augment dels números vermells que el govern espanyol ha fixat per al conjunt de les administracions per aquest any i el que ve.

En el cas de la Generalitat, podria suposar uns 400 milions d'euros més del que estava previst. El Ministeri podria convocar les comunitats aquest mateix dijous al Consell de Política Fiscal i Financera per explicar-los aquest augment. Un consell al qual la Generalitat no ha confirmat l'assistència.

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut