Gavà

Sánchez: "Apostar per la democràcia i per un referèndum il·legal és incompatible"

El secretari general del PSOE demana diàleg, reforma de la Constitució i més autogovern per a Catalunya per després de l'1 d'octubre

RedaccióActualitzat

El secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, és avui a Catalunya, on participa a la Festa de la Rosa de Gavà, que organitza el PSC. Sánchez ha dit que hi ha una sortida per després de l'1 d'octubre: diàleg, reforma de la Constitució i més autogovern per a Catalunya.

Sánchez ha dit que el referèndum convocat pel govern de la Generalitat i el Parlament "no té cens, ni urnes ni garanties". A més, s'ha dirigit als independentistes per afirmar que "dividir Catalunya no és estimar-la", i ha etzibat al president espanyol, Mariano Rajoy, que ha de fer "el que hauria d'haver fet i no ha fet, que és dialogar".

Malgrat això, Sánchez assegura que els socialistes donaran suport al president del govern, Mariano Rajoy, en la seva estratègia contra el referèndum, si bé li retreu la seva falta de diàleg. En aquest sentit, ha assegurat que, si Mariano Rajoy fa un pas endavant per buscar una solució política al conflicte de Catalunya, tindrà els socialistes al seu costat.

"No és cert que la Constitució sigui intocable, no és cert que no es pugui fer una Espanya federal."

Ha reclamat un vot amb garanties davant dels que "apel·len a votar sense garanties" i amb un sentit del vot que, assegura, "ja està definit abans del dia de la votació". Sánchez ha dit que la sortida a la crisi de Catalunya "no és fer un salt al buit i arrossegar-hi la ciutadania, com està fent el govern català."

"Sense regles del jo no hi ha democràcia. Apostar per la democràcia i per un referèndum il·legal i sense garanties és incompatible."

Sánchez ha dit que el PSOE està "al costat de l'estat de dret" i reclama una resposta proporcional "als que se salten la llei, als que imposen la política dels fets consumats".

 

Abans de Pedro Sánchez, ha estat Miquel Iceta qui s'ha adreçat als militants socialistes que avui s'aplegaven a Gavà per dir-los que el PSC no serà equidistant amb el referèndum i que el seu partit té una postura molt clara. Ha assegurat que el referèndum és "un muntatge dels independentistes i només té com a objectiu la independència" i ha afegit que per a això no esperin comptar amb el suport dels socialistes catalans.

"Ens trobaran al davant..., no pas equidistants, al davant. Perquè qui trenca amb l'estat de dret no respecta els altres."

I ha assegurat que, el dia 2 d'octubre, Catalunya tindrà els mateixos problemes que avui, però agreujats "pels afegits per la falta de diàleg i l'entestament d'alguns de saltar-se la llei".

Comptador a zero

Miquel Iceta ha demanat al govern de la Generalitat que posi el "comptador a zero" per poder dialogar amb l'Estat. I ha exigit a l'executiu català que s'assegui a la taula, proposi idees i cedeixi, si cal; el mateix que ha reclamat al govern espanyol.

Iceta ha manifestat el seu suport al govern de Madrid i a la justícia, però ha dit que l'encaix de Catalunya a Espanya "és un problema polític que requereix una solució política".

Iceta ha dit que vivim "dies d'hipocresia i cinisme", i s'ha adreçat directament a l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, per demanar-li que defineixi el sentit del seu vot l'1 d'octubre.

"No pot ser dir que tens un acord i no ensenyar-lo. Cal ser transparent. Ens diu que l'1 d'octubre ella anirà a votar, tot i que no és un referèndum. I no ens diu què votarà; per una vegada que fan una pregunta clara..."

Iceta diu que cal "demanar comptes als que acompanyen un procés que està fracturant la societat catalana".

 

 

 

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut