Madrid

Sánchez als votants d'esquerra: "No suma, ho sento, però no suma"

El candidat socialista centra el seu discurs en la idea d'un govern "de canvi" amb el suport de Podem, que sí que tindria majoria, i desgrana un llistat de propostes "progressistes i reformistes" que "es poden posar en marxa la setmana que ve"

RedaccióActualitzat

El candidat socialista a la presidència del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha començat el discurs d'investidura d'aquest dimarts a la tarda apel·lant al debat i a la discussió política, i ha assegurat que "l'últim que esperen els espanyols ara són retrets i crítiques" entre els partits.

Pedro Sánchez ha destacat que és la primera vegada que el segon partit més votat afronta una investidura, perquè el primer va declinar-la en considerar de seguida que no podria reunir prou vots. Sánchez ha assegurat que si no s'aconsegueix un acord, hauran "fet malament" la feina: "No haurem estat capaços de ser la solució".

Sánchez ha rebut força aplaudiments de les seves files durant el discurs, i en alguns moments també expressions de censura per part d'altres partits. Els diputats populars han reaccionat especialment a l'afirmació de Sánchez que els resultats de les eleccions reclamen posar fi al govern del PP:

"La majoria d'espanyols ens han facilitat un sòlid vehicle perquè abandonem les polítiques de Mariano Rajoy i del PP, aquest és el clar mandat dels espanyols. Aquest vehicle que ens portarà al canvi és l'acord, i el combustible que el fa moure és el diàleg. És un vehicle que s'accelera amb la capacitat de cedir, i amb la il·lusió pel canvi."

El candidat socialista, que ha dit que el govern de Rajoy dels últims quatre anys ha aprofitat la majoria absoluta per fer una política "absolutista", ha afirmat que el grup parlamentari socialista "no exigeix res, no aspira a imposar res": "No tenim línies vermelles, només fermes conviccions". Ha afegit, però, en clara referència a les exigències de Podem, que un govern d'esquerres no suma, però sí que suma el que ha definit com "un govern de canvi":

"Qui ha aconseguit realment una àmplia majoria parlamentària són les forces del canvi. Diferents partits amb un amplíssim marge d'entesa, i amb diferents aspectes que hi podem estar en desacord, ¿per què no fem un govern que faci efectiu el què uneix la majoria de diputats que som aquí?"

El PSOE, "la pedra angular"

Pedro Sánchez ha centrat així el seu discurs en el concepte de "canvi", que segons ell inclou tant Podem com Ciutadans, i ha situat també el seu partit en el centre polític del país, afirmant que per això va acceptar l'encàrrec del rei:

"Aquests dies s'han defensat dos models completament irrealitzables, però tots dos necessiten el PSOE. Qualsevol formació de govern passa pel PSOE; som 90 diputats, però, per la nostra situació, som la pedra angular de l'actual sistema polític. Qualsevol solució de govern passa per la nostra participació activa; per això considerem que és una irresponsabilitat quedar-nos de braços plegats, i per això ens hem posat en marxa."

Sánchez ha dit que ofereix governar amb pactes el més amplis possibles, i amb un govern que porti al Parlament tot allò en què hi hagi discrepàncies, "per acordar-ho aquí."

El líder socialista ha agraït a Ciutadans "la valentia i el coratge" que han portat a l'acord signat amb el PSOE. Segons Sánchez, aquest acord és "un projecte que s'obre al màxim de ciutadans", i ha afegit que, ara com ara, no té prou vots per superar el debat d'investidura, però "és la prova que dos grups parlamentaris molt diferents poden trobar punts d'acord."

 

El programa de govern pactat amb Ciutadans

Un cop definida la situació segons el seu punt de vista, el candidat socialista ha anat repassant bona part de les propostes polítiques concretades en l'acord amb Ciutadans, articulades en cinc eixos generals, als que Sánchez ha anomenat "desafiaments", per combatre l'atur, la desigualtat socioeconòmica i la corrupció, i per afrontar la política europea i el procés independentista català.

En aquest punt, Pedro Sánchez ha afirmat que els governs català i espanyol han viscut durant anys d'esquenes un de l'altre, i que això ha portat les coses "on no desitgem". El candidat socialista ha promès que si és nomenat president del govern, activarà la comissió bilateral entre aquests dos governs, que ha recordat que no es reuneix des del juny del 2011. També ha promès que la reforma constitucional inclosa en l'acord amb Ciutadans preveurà el desenvolupament de l'"estat d'estructura federal".

Pedro Sánchez ha anat reiterant, cada poques propostes que feia, la idea que són mesures polítiques que "es poden posar en marxa la setmana que ve", i ha acabat el seu discurs dient:

"La proposta que els plantejo es basa en tres accions: primer, treure Espanya de la situació de bloqueig en què està; segon, posar en marxa el canvi que esperen milions d'espanyols; i tercer, arranquem a la velocitat que conjuntament decidim, però avancem. I a aquesta pregunta, senyories, haurem de respondre senzillament amb un "sí" o amb un "no", i en aquell moment sabrem on està de debò cadascú."

Un discurs, en definitiva, centrat a posar pressió a Podem, al qual ha responsabilitzat indirectament de la previsible continuïtat del govern de Mariano Rajoy els pròxims mesos si no li faciliten la investidura.

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut