Un pacient, intervingut en un quiròfan
Un pacient, intervingut en un quiròfan
Barcelona

Salut recomana reduir proves mèdiques per ser més eficient

Amb l'objectiu de millorar l'eficiència de la sanitat, Salut desaconsella, en tant que innecessàries, fer radiografies de tòrax abans de la majoria d'operacions, allargar més d'un any la rehabilitació en el cas d'ictus, si no hi ha millora, o les mamografies en dones de més de 50 anys i que no tenen cap factor de risc.

RedaccióActualitzat
La radiografia de tòrax abans de qualsevol intervenció quirúrgica no és necessària en la majoria de casos, ni tampoc les proves d'imatge durant les sis primeres setmanes de dolor lumbar, si no hi ha altres símptomes. Aquestes són algunes de les recomanacions que fa el Departament de Salut per millorar l'eficiència del sistema sanitari. El seu president, Antoni Trilla, ha assegurat que "la placa no té cap utilitat ni aporta res en la gestió de possibles complicacions que hi pugui haver després de la intervenció" en una persona sana, sense antecedents cardíacs o pulmonars, que, per exemple, s'hagi d'operar del genoll diverses vegades.

Les recomanacions van dirigides als ciutadans, però sobretot als professionals de la salut, ja que es calcula que entre un 10 i un 15% de les intervencions que es fan no tenen cap utilitat. Entre d'altres, l'Agència de Qualitat i Avaluació Sanitàries de Catalunya, diu que allargar més d'un any la rehabilitació en cas d'ictus no millora el procés i que les mamografies s'han de començar a fer cada dos anys, a partir dels 50, si no hi ha factors de risc.

Trilla vol deixar clar que no es tracta de retallar res, sinó de bona praxi. "No és una retallada, en tot cas és deixar de fer coses que no aporten valor i que fins i tot poden provocar un cert risc", ha dit. Els diners servirien, diu, per "reinvertir en allò que és útil per al sistema". En qualsevol cas, conclou: "No és deixarà de fer res que s'hagi de fer."
 
En aquesta fase inicial s'han fet nou recomanacions bàsiques, però la llista s'anirà ampliant mensualment, d'acord amb les propostes que facin els mateixos professionals.
Anar al contingut