L'Hospitalet de Llobregat

Salut posa en marxa un programa per reduir les infeccions quirúrgiques als hospitals

El programa preveu reduir a la meitat les infeccions hospitalàries, que actualment afecten un 7% de les persones que ingressen en un hospital

RedaccióActualitzat

El sistema sanitari català és de primer nivell, però cap ingrés a l'hospital està absent de risc.

Cada any, 10.000 persones que ingressen en un hospital agafen una infecció. Aquesta xifra representa un 7% dels ingressats. Poden ser infeccions menors, com una infecció d'orina, o d'altres més complexes o, fins i tot, poden costar la vida. Un 1% dels casos són mortals. De fet, cada any, moren a Catalunya unes 100 persones per infeccions que han agafat a l'hospital.

Són xifres equiparables a les dels millors sistemes sanitaris del món, però que es volen reduir, i més, tenint en compte que la gran majoria d'infeccions es podrien evitar amb mesures preventives. Per això s'ha posat en marxa el programa PREVINQ-CAT, que s'ha presentat aquest divendres a l'Hospital de Bellvitge.

On hi ha més perill d'agafar una infecció és a quiròfan, i especialment en les operacions colorectals. Per això la prova pilot per intentar reduir-les ha començat per aquest tipus d'intervencions, i amb grans resultats. En dos anys s'han reduït a la meitat.

Les mesures van des de la desinfecció de la pell del pacient, al tractament antibiòtic abans de la intervenció i el control de la temperatura corporal. Les guies clíniques recullen més de 200 recomanacions.

Miquel Pujol, president de la comissió d'infeccions de l'Hospital de Bellvitge:


"Hem seleccionat a través del grup de treball una sèrie de mesures, paquets de mesures limitats, quatre o cinc mesures, que s'han d'aplicar sí o sí en els pacients. Són les mesures de més impacte, les que poden reduir de forma més significativa la infecció quirúrgica."

L'objectiu és que tots els hospitals treballin amb un mateix protocol per reduir aquestes infeccions que s'agafen durant l'estada al centre sanitari. Es prenen com a model les organitzacions que treballen amb més seguretat.

Josep Maria Badia, de la Societat Catalana de Cirurgia:


"L'exemple típic és la indústria aeronàutica. Tots sabeu que hi ha uns checklists i un avió no se'n va si el checklist no està complet. Intentem que un quiròfan sigui igual."

I no es comença una intervenció si això no està complet. S'ha demostrat que és eficaç i que millora els resultats.

També s'ha comprovat que els pacients ben informats hi poden tenir un paper important. Des de la higiene personal amb què s'arriba a l'operació fins a saber què es pot fer i què no en el postoperatori.

Durant el 2018 es preveu fer un seguiment i control de l'aplicació d'aquestes mesures en altres intervencions, com les de traumatologia i cirurgia cardíaca.

Amb el programa PREVINQ-CAT es volen reduir un 50% les infeccions relacionades amb l'assistència sanitària respecte al 2017.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut