Barcelona

Salut desvincula el cas de la nena amb tetraplègia de la resta de casos d'enterovirus

La nena hauria emmalaltit al febrer per infecció de l'enterovirus D-68, diferent del que afecta els 48 nens que han agafat la malaltia des de l'abril

RedaccióActualitzat

El Departament de Salut ha desvinculat aquest dijous el cas d'una nena que està ingressada a l'Institut Guttmann amb tetraplègia de la resta de casos afectats per enterovirus que han tingut problemes neurològics, un total de 48 nens a tot Catalunya les últimes cinc setmanes. 

Segons ha explicat en roda de premsa el metge Carlos Rodrigo, cap de Pediatria de l'Hospital Vall d'Hebron de Barcelona, el centre de referència en aquest brot epidèmic, aquesta nena va arribar al febrer al seu hospital, dos mesos abans que el gruix de la resta de casos. A més, estava infectada per l'enterovirus D-68, diferent del que ha emmalaltit a la resta de nens:

"Aquell era un cas de paràlisi flàccida, tipus pòlio, i se li va fer el seguiment habitual d'aquesta patologia. En aquell cas, i només en aquell cas, es va demostrar que estava ocasionat per l'enterovirus que ja sospitàvem, el D-68. És un cas que, sorprenentment, és aïllat de tots els altres que hi ha hagut després. Durant un mes no n'hi va haver cap més, i ens en van començar a arribar d'altres hospitals a principis d'abril."

Un nen mort a Tarragona, tampoc dins del brot

A l'abril també va haver-hi un cas a Tarragona d'un nen que presentava símptomes similars i que va acabar morint, però els anàlisi posteriors no han detectat presència d'enterovirus, i per això Salut tampoc el comptabilitza dins d'aquest brot.

Els casos amb problemes neurològics van començar a aparèixer a principis d'abril, i això va alertar el sistema sanitari català. Segons s'ha explicat, a principis de maig, amb alguns casos ja detectats, es va formar un grup de seguiment que va fer unes recomanacions que es van fer arribar a tots els pediatres.

La majoria d'enterovirus, benignes

Entre els enterovirus, n'hi ha que provoquen malalties greus, com la poliomielitis o el D-68, però la majoria causen només símptomes lleus sense cap transcendència, com febre i erosions lleus a les mans, als peus i a la boca. Només en molts pocs casos poden causar símptomes neurològics com els que han caracteritzat el brot actual.

Aquests símptomes són tremolors, trastorns de moviment i la parla, dificultat per empassar menjar, debilitat general i ocasionalment també poden afectar al cor. En aquests casos han detectat que, a diferència dels coneguts fins ara, no afecten a tot el cervell sinó només a la part més profunda, la que controla les funcions vitals més primàries.

Identificat com a enterovirus A-71

Segons s'ha explicat a la roda de premsa, ja s'ha identificat genèticament l'enterovirus causant. És l'anomenat A-71, un virus identificat per primera vegada el 1969 als Estats Units que des de llavors ha provocat brots a llocs com el Canadà, el sud-est asiàtic i alguns països europeus, però no a Espanya ni a Catalunya.

Les explicacions han trigat perquè no se'n tenia prou informació

Preguntat per què s'ha trigat a informar públicament si es va detectar el brot fa més d'un mes, el subdirector del CatSalut, Josep Maria Argimon, ha dit que s'ha explicat quan hi ha hagut prou informació per explicar. Per exemple, ha destacat que les anàlisi genètiques que han permès identificar l'enterovirus com l'A-71 han arribat aquest mateix dijous.

Argimon ha dit que, d'acord amb el grup de seguiment, es va prioritzar informar els pediatres i els CAP amb les recomanacions, que s'han actualitzat tres vegades en les últimes tres setmanes. També ha afegit que, pel que fa a recomanacions de salut pública a la població, no hi havia res per afegir a les habituals.

Dades

De moment, 48 nens han estat afectats per l'enterovirus, 21 han estat ingressats, 9 han passat per l'UCI i només en 5 casos l'afectació és greu. D'ells dos continuen ingressats.

Recomenacions 

Argimon ha afegit que cal fer "vida normal" i ha recordat que "Els nens han d'anar a l'escola i si tenen febre s'han de quedar a casa" i fa una crida a "estar atents però no alarmats". Es poden consultar la resta de recomenacins en aquest enllaç del canal de Salut.

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut