Barcelona

Salut denuncia que està en situació de bloqueig per l'aplicació del 155

RedaccióActualitzat

Salut denuncia que l'aplicació del 155 posa el departament en una situació de bloqueig. Els seus responsables parlen de vetos i tràmits excessius que afecten la planificació del servei.

Els centres sanitaris de Catalunya funcionen i atenen tothom, com sempre. Però des de dins del sistema diuen que el 155 ja s'està notant. Josep Tabernero, director del Vall d'Hebron Institut d'Oncologia, diu que qualsevol planificació està paralitzada:

"Tot el tema que suposa planificació, arribar a obrir projectes nous, amb una situació com aquesta, està paralitzada. Per exemple, en les institucions de recerca, molt patronats no es reuneixen des de mitjans de l'any passat."

Josep Maria Argimon, subdirector del Servei Català de Salut, parla de censura prèvia i posterior dels acords de govern dels centres hospitalaris:

"Tots els òrgans de govern dels nostres centres hospitalaris o centres de recerca, les ordres del dia, és a dir, allò que es parlarà en aquests òrgans de govern, s'han d'enviar a Madrid, i Madrid veta temes. Per tant, hi ha censura prèvia, i els acords que prenen aquests centres s'han d'enviar també a Madrid i, per tant, hi ha censura posterior."

Així, s'ha vetat, per exemple, el canvi de nom d'un CAP a Sant Pere de Ribes o la cessió de terreny per part de l'Ajuntament de Breda per construir-hi un nou CAP.

Una altra partida que no s'ha aprovat, tot i que ja estava en el pressupost de la Generalitat del 2017, és el milió d'euros anuals per a un programa de drogodependència de l'Ajuntament de Barcelona.

Tampoc s'ha aprovat -explica Argimon- la subvenció a la Fundació Arrels per atendre els sensesostre drogodependents.

"Nosaltres fem una transferència a aquesta Fundació Arrels perquè pugui donar aquest servei. Doncs això també es va absolutament parar, no van aprovar-ho. I el motiu que van donar és 'no se considera oportuno'. Així de senzill, així d'arbitrari."

Tots els projectes vetats tenien un pressupost global d'uns 25 milions d'euros, diners perduts que s'hauran de treure d'alguna altra partida del pressupost del 2018. Una quantitat que equival a tot el pressupost d'un any d'un hospital com el de Vilafranca o a 12.000 operacions de pacients que estan en llista d'espera.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut