Barcelona

Salut compta amb les infermeres per acabar amb la saturació a les consultes dels pediatres

Cada vegada hi ha més canalla i cada cop més, els horaris de les famílies obliguen a tenir metges a la seva disposició durant més temps. El resultat d'aquesta evidència és que les consultes pediàtriques corren el risc de caure en una saturació que les faci inoperants. Per posar-hi remei, el Departament de Salut ha preparat un pla d'ordenació que, entre altres coses, preveu que les infermeres facin tasques que fins ara només corresponien al facultatiu, com ara controlar el carnet de vacunacions, gestionar la medicina preventiva o donar consells de salut. Amb aquest repartiment de feina, s'espera que les visites dels nens al metge baixin de les tretze anuals a les deu.

Actualitzat
Disminuir el nombre de visites al pediatre sense rebaixar la qualitat de l'atenció és l'objectiu del Pla d'Ordenació d'Atenció Pediàtrica que ha presentat la consellera de Salut, Marina Geli, amb el qual es vol donar resposta a l'augment de la població i al canvi de rols familiars. El pla pretén que l'atenció primària sigui més resolutiva i es rebaixi la pressió assistencial a les urgències dels hospitals, que haurien de reservar-se per als casos més complexos.

El nou model reforça el paper de la infermeria, que s'encarregarà dels consells de salut, la gestió dels programes de medicina preventiva i de vacunes del menor, de la promoció de l'autoatenció i de fer un seguiment de les alteracions detectades, mentre que el pediatre serà el que valori al nen, el diagnostiqui i li faci un seguiment. Amb aquests canvis es vol aconseguir una major fidelització al centre i reduir la freqüència de visites al metge, i passar de les tretze consultes actuals de mitjana al pediatre a deu. En el cas de la infermeria, es vol aconseguir les tretze consultes, que ara estan al voltant de les dotze.

Des del Departament de Salut s'ha insistit que es garanteix l'assistència dels nens per part de personal qualificat, i que no cal oblidar que en l'atenció continuada es tracta d'atendre nens que ja es coneixen i que tenen un historial clínic.

La consellera ha assegurat en presentar el pla que hi ha prou pediatres per garantir el manteniment d'un alt nivell de qualitat, però que han canviat les formes de vida i els horaris, i això afavoreix la freqüència de visites a urgències. A més també ha crescut la població infantil i l'ús que es fa de la xarxa pública. Segons Marina Geli, a causa de la incorporació de la dona al treball, l'hora en la qual hi ha més demanda de visites a l'assistència primària és entre les sis de la tarda i les nou del vespre. Ara, tres de cada nens catalans es visiten a la xarxa pública, mentre que fa quatre anys no arribaven al 70%.

Les infermeres no les tenen totes

El Sindicat d'Infermeria (Satse) ha criticat el nou Pla d'Ordenació de l'Atenció Pediàtrica a l'atenció primària de la Generalitat perquè preveu un augment de les competències del seu col·lectiu sense un "augment de les plantilles" i "a cost zero". Segons ha explicat una portaveu del sindicat, l'organització ha vist amb "sorpresa" el nou pla, ja que "fa molt temps que es reivindica un augment de plantilla" i "ara resulta que es vol incrementar les competències a cost zero i sense cap increment de personal".
Anar al contingut