Barcelona

Salut amplia a tot Catalunya les proves de detecció precoç del càncer de còlon a les persones d'entre 50 i 69 anys

S'oferiran les proves a totes les persones d'entre 50 i 69 anys abans que acabi el 2016

RedaccióActualitzat

Es calcula que la meitat dels homes i una de cada tres dones tindran un càncer durant la seva vida. Una de les claus és la prevenció, i en això és basa el pla que ha presentat ara Salut per als propers cinc anys.

El cribratge és clau en aquesta lluita. Fa cinc anys va començar el de càncer de còlon i recte, que han donat bons resultats. Actualment arriba a un 28% del territori i, segons el pla, l'any que ve arribarà a tota la població. Es fa tant als homes com a les dones d'entre 50 i 64 anys, cada dos anys. Els ciutadans han d'entregar la mostra de femta al CAP o a la farmàcia i, en cas que doni positiu, se'ls practica una colonoscòpia.

També s'estableix un nou protocol de cribatge per les revisions ginecològiques. Les mamografies també es fan cada dos anys a les dones d'entre 50 i 69 anys i les citologies es poden fer, a petició de la dona, cada tres anys, si es tenen entre 25 i 64 anys, per detectar càncer de coll d'úter.

Però el pla també es replanteja com atendre els malalts. Es crearan unitats específiques per a adolescents i adults joves. Els menors, fins ara, es tracten en hospitals pediàtrics, i els majors d'edat, com qualsevol adult. També es vol fer un millor seguiment dels pacients a llarg termini i que hi hagi més coordinació amb els metges d'atenció primària. 

En qualsevol cas, Salut recorda que els hàbits saludables són la millor manera de reduir les possiblitats de tenir un càncer.

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut