El conseller de Salut, Boi Ruiz, a "Els matins" de TV3.
El conseller de Salut, Boi Ruiz, a "Els matins" de TV3.
Barcelona

Salut admet un 23% d'augment de les llistes d'espera però diu que no repercutirà en la malaltia del pacient

El conseller de Salut, Boi Ruiz, afirma que l'augment de les llistes d'espera no repercutirà en la malaltia del pacient. Boi Ruiz ha reconegut que des que CiU va arribar al govern hi ha hagut un increment del 23% de les llistes, que era una situació que estava prevista, però ha garantit que l'evolució de la malaltia no se'n ressentirà. En declaracions a "Els matins" de TV3, el conseller Ruiz ha explicat que si un càncer s'opera dins d'un termini de 45 dies, segons l'OMS no hi ha una diferència clínica en la posterior evolució del malalt.

Actualitzat
Ruiz ho ha explicat l'endemà d'anunciar que les intervencions per tumors malignes tindran un temps d'espera màxim de 45 dies, que en el cas del càncer de pròstata i les operacions de cor serà de 2 mesos.

El conseller de Salut afegeix que si se supera aquest termini serà l'hospital el que parlarà amb el pacient de com resoldre-ho.

"No estalviem, és que no tenim diners"


Pel que fa a les negociacions sobre com retallar 45 milions més del sistema, el conseller Boi Ruiz manté que la proposta del govern és una nova rebaixa salarial als metges, infermers i zeladors per evitar acomiadaments o tocar la jornada laboral.

El conseller ha insistit que la nova retallada "no és per estalviar, és perquè no tenim diners, no n'hi ha més", ha dit abans de concretar la proposta de Salut: "A la paga de Nadal proposem treure un equivalent a 1.000 euros al cap de servei i 400 al zelador i a partir d'aquí plantegem una bestreta del 50% del que li tornarem el 2012, aquesta és la proposta", ha assegurat el conseller, que ha explicat que la forquilla de la nova retallada és l'equivalent a la meitat de l'esforç de tot un any pel que fa a complements de dedicació.

Segons Boi Ruiz amb aquesta proposta no caldrien fer els 1.500 acomiadaments d'interins que preveu l'altra via.

Copagament, no

D'altra banda, Ruiz ha insistit que des del govern no es plantegen implementar el sistema del copagament sanitari. "El copagament no és adequat en el context actual crisi econòmica", ha dit el conseller, que ha argumentat que podria ser una rèmora per als ciutadans menys afavorits. En aquest sentit, ha afegit que la recomanació de l'OMS és que retallin, però que no facin res que pugui introduir diferències en el sistema pel que fa al servei que reben els malalts.
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut