Barcelona

Salut amplia a dones que vulguin quedar embarassades i les seves parelles la recomanació de no viatjar a zones amb Zika

També recomana fer-se anàlisis de sang a totes les dones embarassades que hagin viatjat a països llatinoamericans o al Carib

RedaccióActualitzat

El Departament de Salut llança un missatge de tranquil·litat després que aquest dijous es confirmés el primer cas a Catalunya de microcefàlia en un fetus provocat pel virus del Zika.

El secretari de Salut Pública, Joan Guix, ha recordat que el mosquit que transmet el virus del Zika, l'"Aedes aegypti", no es troba a Europa i que, tant el mosquit autòcton com el mosquit tigre, tenen poca capacitat de transmissió del virus, tot i que teòricament podrien transmetre la malaltia:

"No és impossible que transmetin la malaltia altres mosquits, però és poc probable."

Salut ha dit que s'incrementaran les mesures de control per evitar l'extensió del mosquit tigre aquesta temporada.

39 casos de Zika a Catalunya

El secretari de Salut Pública, Joan Guix, i la doctora Elena Carreras, coordinadora del Servei d'Obstetrícia i Ginecologia Reproductiva de l'Hospital de la Vall d'Hebron, asseguren que, en aquest moment, hi ha 39 casos de persones infectades pel virus Zika a Catalunya, 15 homes i 24 dones. D'aquestes, hi ha 4 dones que estan embarassades i una altra que va donar a llum la setmana passada, i tant ella com el nadó estan en bon estat de salut.

Hi ha més de 140 persones que s'han fet l'analítica per detectar la presència del virus després d'haver viatjat als països endèmics.

La recomanació de Salut segueix sent que les dones embarassades no viatgin als països on hi ha presència del mosquit "Aedes aegypti" i que, si ho fan, es facin anàlisis en tornar malgrat no haver estar conscients que els hagi picat o que no hagin tingut simptomatologia de la malaltia. A més, però, amplia la recomanació a dones que vulguin quedar-se embarassades i les seves parelles.

El Departament també recorda que la simptomatologia de la malaltia pot ser molt lleu i passar desapercebuda. Per això és important fer una anàlisi de sang per descartar la presència del virus.

Tots dos han comparegut en roda de premsa després que aquest dijous el Departament de Salut confirmés el primer cas de microcefàlia a Catalunya provocat pel virus del Zika, el primer a Catalunya i Espanya i el segon a Europa, que va ser detectat entre les 19 i les 20 setmanes d'embaràs, segons ha explicat Joan Guix.

Comín sobre el virus Zika: "Hem de donar un missatge de realisme, però de calma"

El conseller de Salut, Antoni Comín, ha subratllat que "no hi ha transmissió autòctona" a Catalunya i això permet transmetre una idea "de tranquil·litat". Comín ha afegit que "s'ha d'evitar qualsevol alarma" i ha recordat que el Departament de Salut ja va engegar protocols de prevenció pel virus. El conseller a reiterat que la principal recomenació "és que les dones en estat de gestació o que es vulguin quedar embarassades no viatgin als països amb més presència del virus".

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut