Edimburg

Salmond veu un mandat democràtic clar per iniciar el procés a Catalunya, però sense una DUI

Salmond aconsella els independentistes catalans que es prenguin amb calma el procés sobiranista i no es precipitin en les decisions

RedaccióActualitzat

L'exprimer ministre d'Escòcia veu en les eleccions del 27-S un "mandat clar per iniciar un procés pactat a Catalunya". En una entrevista en exclusiva al corresponsal de TV3, Carles Costa, Alex Salmond demana a l'Estat espanyol i a la comunitat internacional que respecti el dret a decidir dels catalans.

Salmond, que va dimitir després de perdre el referèndum que es va fer a Escòcia fa un any, aconsella als independentistes catalans que es prenguin amb calma el procés sobiranista i no es precipitin en les decisions. Segons l'expremier escocès, les eleccions catalanes han evidenciat la situació d'extrema debilitat en què es troba el govern del PP.

Aquí podeu veure una versió extensa de l'entrevisa de 18 minuts:

L'entrevista en deu frases

"Aquestes eleccions no es poden considerar un referèndum. El suport per fer un referèndum a Catalunya és superior al resultat obtingut a favor de la independència"

"Respecteu les urnes, permeteu que la gent tingui l'oportunitat de decidir el seu propi futur en una votació pactada i democràtica. I després, per descomptat, respecteu el procés"

"La majoria de la premsa espanyola, com la londinenca, volen posar sorra als ulls -com diem nosaltres- a la gent de Catalunya intentant disfressar la realitat"

"Heu de convèncer diferents actors internacionals per aconseguir construir aquest suport per a un procés democràtic i pacífic"

"Ningú pot pensar que si Catalunya, després d'un pacte amb Espanya, assoleix la independència, la Comissió Europea no estarà a favor de mantenir Catalunya en la família europea"

"Segur que Catalunya sap que els problemes de Madrid són les oportunitats de Catalunya. No d'Espanya, perquè hi ha molta gent a Espanya que tenen una visió diferent del Partit Popular"

"Tan important és la força dels partits per la independència com la feblesa del PP. El Partit Popular a Catalunya és un terme contradictori. Hauria de ser el Partit Impopular"

"He passat 30 anys vivint amb la frustració, però l'has d'acceptar, consolidar el que has guanyat i seguir endavant, buscant una nova oportunitat"

"Catalunya no ha de demanar suport al president Obama, però sí que li ha de demanar que respecti el dret a decidir. Li podeu dir 'Yes we can'"

"Si la pregunta s'ha de tornar a fer, i crec que així serà, ja hem establert el mecanisme per fer-ho. És una gran victòria"

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut