Salmond reivindica que Escòcia va lluitar 60 anys abans de tenir un referèndum

RedaccióActualitzat

L'exprimer ministre d'Escòcia Alex Salmond explica a l'espai "Quatre gats" d'"El suplement" de Catalunya Ràdio que, abans d'aconseguir un pacte amb el Regne Unit per a la celebració d'un referèndum d'autodeterminació, Escòcia va haver de lluitar durant sis dècades:


"Molta gent a Catalunya -els polítics, per exemple- m'han dit sovint: 'Bé, ets del Regne Unit, David Cameron va ser clar, és un cavaller'. Però això ignora, òbviament, els 60 anys, les sis dècades abans d'allò, quan el govern del Regne Unit no va estar d'acord amb un referèndum."

 

 

En l'entrevista, Salmond assegura que tenia planificats tots els passos que calia fer en cas d'aconseguir la independència i diu que ell volia mantenir la reina Elisabet com a cap d'Estat d'una Escòcia independent. Salmond diu que se sent seva la reina:

"El meu pla era tenir la reina com a cap d'Estat d'Escòcia, d'una Escòcia independent. De la mateixa manera que és cap d'Estat del Canadà, Austràlia, Nova Zelanda... de setze països, de fet. Com vaig assenyalar, si és cap d'Estat de setze països, quina importància té que sigui cap d'Estat de disset en comptes de setze?"

L'exmandatari escocès rebutja la repressió policial de l'1 d'octubre a Catalunya i valora que el moviment independentista català continuï sent pacífic:

"Una cosa que he intentat no fer és fer judicis sobre altra gent, altres països. Hi ha certes coses que admiro a Catalunya: que el moviment independentista, els independentistes van mantenir i segueixen mantenint el moviment pacífic i democràtic. Això és molt, molt important."

 

 

L'entrevista a Alex Salmond es pot veure aquest diumenge a la nit a TV3 en l'estrena de la versió televisiva de "Quatre gats" amb Ricard Ustrell. Són dos formats diferents: en el de la ràdio, la conversa està plena d'altres elements per interpretar i explicar el personatge. A la televisió, es fa amb altra gent.

"Quatre gats" és un espai d'entrevistes en profunditat amb personatges rellevants fetes en espais que formen part de l'entorn de l'entrevistat. Aquest mes de juny, el programa entrevistarà també l'exprimer ministre francès Manuel Valls i José Mújica, expresident de l'Uruguai.

ARXIVAT A:
Televisió
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut