Madrid / Barcelona

Salgado suggereix a les comunitats que discrepin amb el finançament que se'n quedin al marge

No hi ha acostament entre els governs espanyol i català en relació amb el nou finançament. La vicepresidenta econòmica, Elena Salgado, ha afirmat en sortir de la reunió del Consell de Política Fiscal i Financera que podria passar que no totes les comunitats firmessin l'acord. El conseller català del ram, Antoni Castells, s'ha limitat a dir en un posat seriós que no s'ha parlat del tema. Abans de la reunió, però, ha considerat "poc raonable" la xifra de 9.000 milions d'euros per a totes les autonomies, una quantitat que la mateixa Salgado s'ha encarregat de dir que podria variar. Mentrestant, al Parlament, davant els dubtes de tots els grups menys el PSC, José Montilla ha demanat confiança als socis de govern i ha afirmat que prefereix pactar amb els "amics" que no pas "fer caure Zapatero perquè torni el PP".

Actualitzat
Si al matí Elena Salgado ha afirmat que la xifra proposada pot variar i que la negociació acabarà amb un resultat "excel·lent", a la tarda Antoni Castells s'ha tornat a mostrar escèptic i ha afegit que és "poc raonable" destinar 9.000 milions d'euros addicionals per a tothom i ha recordat que al març "ja ens semblava poc la proposta que n'hi afegia 2.000 més el tercer any".

Després de la trobada, Salgado ha obert la porta que determinades comunitats puguin quedar fora del model de finançament i es quedin amb el sistema actual. "Es presentarà un projecte de llei al Parlament. Si s'aprova, com esperem, naixerà el nou model, i serà llavors quan una comunitat autònoma el podrà acceptar o no". "Això ja ha passat", ha recordat Salgado amb referència al fet que l'any 2001 el govern d'Andalusia no es va sumar a l'acord de finançament acordat per CiU i el PP. Castells, al seu torn, ha afirmat que a la reunió no s'ha abordat la qüestió del finançament de Catalunya. 

La reunió del Consell de Política Fiscal i Financera ha arribat l'endemà que, durant la inauguració de la T1, el president espanyol va afirmar que l'acord sobre el finançament era imminent. De fet, l'últim termini fixat per Zapatero és el 15 de juliol.

Al Parlament de Catalunya, mentrestant, José Montilla s'ha defensat dels recels i les crítiques de tots els partits, tret del PSC, pels incompliments i la credibilitat dels nous terminis que ha anunciat José Luis Rodríguez Zapatero. "Prefereixo comptar amb els meus amics", amb referència al PSOE, "que fiar-me d'aquells que com el seu candidat, Ramon Tremosa, volen fer caure Zapatero perquè torni Rajoy", ha etzibat al líder de CiU, Artur Mas. Montilla també ha destacat que la xifra del finançament, sigui la que sigui, serà "molt més alta" que els 250 milions que CiU va aconseguir amb el Pacte del Majestic el 2001 i que la federació va considerar "històrica". 


Més dèficit permès pel 2010

Al marge del finançament, a la reunió de Madrid dels consellers i la ministra d'Economia s'ha acordat elevar mig punt el sostre de despesa permès, fins a situar-lo en el 2,5%. El conseller d'Economia, Antoni Castells, ha celebrat que, en el context actual de crisi econòmica, es doni més flexibilitat a les autonomies.
NOTÍCIES RELACIONADES
ESPECIALS RELACIONATS
Anar al contingut