Madrid

Salgado rectifica Blanco i descarta una possible pujada d'impostos

Per complir els objectius de dèficit públic no cal apujar els impostos. Així ho ha assegurat la vicepresidenta econòmica, Elena Salgado, després de reunir-se amb el ministre de Foment, José Blanco, que precisament fa uns dies va parlar d'un eventual augment de la pressió fiscal. D'altra banda, els ministres, que s'han reunit per tractar sobre els pressupostos d'infraestructures per l'any que ve, han confirmat que Foment tindrà 500 milions d'euros addicionals per poder recuperar algunes de les obres que havia decidit suspendre per reduir el dèficit. Salgado ha dit que aquesta xifra està inclosa en el límit de despesa aprovat pel Congrés. Mentrestant, Blanco no ha volgut concretar quines obres es beneficiaran de la inversió addicional.

Actualitzat
"Entenem que l'estructura fiscal d'aquest moment és suficient", ha manifestat Salgado després de reunir-se amb Blanco per debatre el pressupost en infraestructures de l'any que ve. Salgado considera que l'estructura fiscal de l'Estat ja permet que Espanya pugui reduir el dèficit fins a un 6% el 2011 i un 3% el 2012. Tanmateix, no descarta fer un "petit reajustament" per millorar l'"equitat". I afegeix: "No amb ànim recaptatori", tot i que ara per ara "no hi ha res decidit". En la mateixa línia, Salgado ha negat que hi hagi d'haver cap modificació de l'impost de societats.

Sigui com sigui, la ministra d'Economia ha assegurat que el 2010 es complirà la previsió d'ingressos i "previsiblement" també el 2011 amb l'estructura fiscal que té en aquest moment.

500 milions més per a infraestructures

Salgado també ha anunciat que la partida que els pressupostos de l'Estat per al 2011 destinaran al Ministeri de Foment tindrà 500 milions addicionals.

Blanco, per la seva part, ha anunciat que amb aquests diners addicionals beneficiaran més de 50 obres i es reprendran algunes obres públiques que s'havien suspès amb les mesures prèvies per reduir el dèficit. El ministre de Foment, però, no ha volgut concretar quines inversions es beneficiaran de la partida addicional i, preguntat específicament pel cas de Catalunya, ha respost: "No posaré cap exemple".

Els detalls de la reprogramació d'obres i la llista de les infraestructures beneficiades es podran saber en les setmanes vinents, i el ministre de Foment ha anunciat que a partir del setembre es començaran a licitar noves obres després de l'anunci fet aquest dimecres. La llista d'infraestructures beneficiades s'inclourà a l'annex d'inversions dels pressupostos, segons ha dit Blanco.

Les noves inversions no afectaran el dèficit

De la seva banda, Elena Salgado ha explicat que aquest marge addicional és possible per la major confiança dels mercats en la marxa de l'economia espanyola i ha afegit que les noves inversions no afectaran el dèficit, que l'any que ve es reduirà fins al 6%, com l'executiu de José Luis Rodríguez Zapatero s'havia compromès davant les institucions europees.

El president del govern espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, ja havia anunciat en el debat de política general la moderació de la retallada en obra pública i aquest dimecres ha arribat la concreció dels diners de què disposarà Foment per materialitzar aquest compromís.

El Ministeri de Foment va anunciar en un primer moment una retallada de més de 6.000 milions d'euros en obra pública, una mesura inclosa en el pla del govern espanyol per reduir el dèficit. Ara fa una setmana, però, el president José Luis Rodríguez Zapatero va anunciar que aquesta reducció de la inversió en infraestructures es moderaria i que es reprendrien algunes de les obres que s'han aturat. El conseller de Política Territorial i Obres Públiques, Joaquim Nadal, es mostrava escèptic respecte a aquest anunci ara fa uns dies.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut