Madrid

Salgado diu que la qualificació del deute espanyol continua sent "excel·lent"

La vicepresidenta econòmica de l'executiu central, Elena Salgado, s'ha mostrat tranquil·la després de la rebaixa de la qualificació del deute espanyol per part de l'agència Standard & Poor's. Salgado ha afirmat que la qualificació continua sent "excel·lent" i que té dades "positives", però de moment encara provisionals, que apunten que l'economia s'està recuperant. Malgrat aquest missatge, algunes veus, com el comissari europeu de Competència, Joaquín Almunia, o el conseller delegat del Banc Santander, Alfredo Sáenz, han reclamat al govern espanyol que prengui mesures per reduir el dèficit.

Actualitzat
La ministra Salgado ha tret importància a la rebaixa de l'agència S&P. Agències com aquesta valoren la salut financera d'un país per afrontar el seu deute. Alguns experts les qüestionen, però són imprescindibles si un govern vol treure deute al mercat internacional. A la pràctica, l'informe de Standard  & Poor's farà que Espanya hagi de pagar interessos més alts perquè li deixin diners. En aquest rànquing, en què Alemanya i França mantenen la nota AAA, Espanya n'ha perdut una i ara té AA.

Salgado, però, ha considerat que cal "estar tranquils" perquè hi ha un "pla de reducció del dèficit en marxa" i que s'estan "complint els terminis". "I això els mercats ho valoraran. I per tant és una situació conjuntural que quan se solucioni això de Grècia... tot tornarà al seu lloc", ha afegit.

De moment, la borsa ja ha reaccionat. Si dimecres hi va haver patacada, aquest dijous l'Ibex 35 ha tancat amb un increment del 2,69%, el segon més gran de l'any, i ha recuperat els 14.000 punts.

Malgrat tot, algunes persones del món econòmic creuen que alguna cosa més s'ha de fer. Per exemple, el comissari europeu de Competència, Joaquín Almunia, ha afirmat que el govern espanyol està "en temps de descompte" i que ha de prendre mesures perquè els mercats "estan més miops que el normal i no veuen els detalls, sinó masses borroses de problemes".

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut