Barcelona

El ple del Parlament, en suspens per l'acord de JxCat i ERC pels diputats processats

Els grups es donen temps després que els lletrats del Parlament han rebutjat l'acord de JxCat i ERC pel vots dels diputats processats

RedaccióActualitzat

S'ha ajornat el ple del Parlament en què s'han de votar les conclusions del debat de política general. El ple ja s'ha anat endarrerint arran de les discrepàncies entre JxCat i ERC sobre el vot delegat dels diputats suspesos per Pablo Llarena. 

Tot i que les dues formacions han arribat a un acord, els lletrats del Parlament l'han rebutjat. La seva opinió no és vinculant, i la majoria independentista de la mesa ha decidit tirar endavant l'acord igualment

Davant aquest escenari, CsPSC i PP han demanat que es convoqués la Junta de Portaveus per reconsiderar la decisió. Un cop acabada la junta, s'ha sabut que el ple no seria aquest mateix dijous, com s'havia dit. Tampoc és segur que es pugui reprendre demà.

El més probable és que el ple quedi posposat a dimarts de la setmana que ve, abans del que ja hi ha previst. Quan la mesa es reuneixi, haurà de decidir la data exacta.

 


 

Crítiques dels grups

La líder de Ciutadans, Inés Arrimadas, ha definit els fets com un "espectacle indignant i vergonyós" i ha reclamat a Pedro Sánchez que prengui mesures: 

"Vergonya absoluta dels senyors del processisme, que viuen de l'espectacle vergonyós dins del Parlament.  Això és normalitat, senyor Sánchez? Que la mateixa setmana que un conseller vol eliminar la llibertat d'expressió per a alguns, que hi ha violència, assalt a edificis públics... Què més ha de passar a Catalunya perquè el senyor Sánchez actuï i s'adoni que ha de protegir milions de catalans?" 

 

En nom del PSC i Units, Eva Granados ha considerat que el govern "s'ha col·lapsat" perquè "no sabem el senyor Torra amb quins suports compta" i ha qualificat de "molta vergonya que portem 10 mesos de legislatura i encara no ens hem posat a treballar". Els socialistes han advertit que, si el president del Parlament decideix donar els vots per bons, presentaran un recurs al Constitucional

"Estarem molt amatents. I si el president Torrent, quan s'iniciï la sessió, diu que tal com està l'acord en aquests moments, aquests diputats de JxCat poden votar, entendrem que s'està cometent un acte que no és legal i anirem a demanar empara al Tribunal Constitucional." 

 


Catalunya en Comú-Podem ha acusat les dues formacions de "degradar" les institucions, posant al davant de tot "la lluita per l'hegemonia". Per això els ha demanat que garanteixin l'estabilitat del govern o bé convoquin eleccions. La diputada Jéssica Albiach ha remarcat, però, que és una opció que no els agrada.

"JxCat i ERC han de pensar si són capaços de garantir l'estabilitat aquesta legislatura. Si la resposta és no, s'hauran de convocar eleccions. Estem convençuts que unes eleccions no són la millor opció. Significa allargar la paràlisi, i les eleccions per si soles tampoc solucionen el bloqueig, però el país té clar que aquest govern no pot seguir de crisi en crisi, improvisant i sense rumb." 

Des del PP, Xavier García Albiol ha qualificat d'"estafa democràtica" el que ha passat a la cambra i ha reclamat que es convoquin eleccions

"Estem en mans d'uns irresponsables. El millor que pot fer el president de la Generalitat, que no és capaç de liderar el seu grup ni el govern, és dissoldre el Parlament i convocar eleccions." 

Per part de la CUP-Crida Constituent, la diputada Maria Sirvent ha anunciat que convocaran la militància per analitzar els últims esdeveniments, ha lamentat "l'espectacle" dels dos grups i ha ofert tot el seu "coneixement col·lectiu" al govern:

"Lamentem aquest espectacle i que molta gent no estigui entenent el que ha passat avui a dins aquesta cambra. El problema de fons és una qüestió de sobirania, que en aquest Parlament no es pot exercir amb llibertat una acció política concreta." 

 

També s'ha referit a la situació el president espanyol, Pedro Sánchez, que ha instat el Parlament a "construir convivència dins de la Constitució":

 

 

ARXIVAT A:
Procés catalàJxCatERCCarles PuigdemontJosep RullJordi TurullJordi SànchezCsPSCPP
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut