"Sagrada Família: compte enrere", el camí d'una pedra al temple de Gaudí

Seguim tots els processos pels quals passa una pedra des que s'extreu de la pedrera fins que es col·loca en una de les torres

RedaccióActualitzat

L'afirmació "la Sagrada Família no s'acabarà mai" aviat deixarà de tenir sentit. Els responsables de la construcció d'aquest temple expiatori ja han posat data a l'acabament de la part arquitectònica de la basílica: serà l'any 2026, coincidint amb el centenari de la mort d'Antoni Gaudí.

Les innovadores tècniques constructives que permeten accelerar –d'una manera fins fa poc impensable– el ritme de les obres permeten assolir l'objectiu en nou anys.

El reportatge "Sagrada Família: compte enrere", del "30 minuts", s'endinsa en la construcció de la basílica. Podem resseguir el camí que fa una pedra fins a arribar a l'obra magna de Gaudí.

De la pedrera a una de les obres més admirades del món

Amb un gran desplegament audiovisual, les càmeres de "30 minuts" han filmat tots els processos pels quals passa una pedra des que s'extreu de la pedrera fins que es col·loca en una de les torres.

Primer, la pedra surt d'algunes de les nombroses pedreres que nodreixen la Sagrada Família, com aquesta de Lugo

 

La pedra viatja als terrenys que el temple té a les Borges Blanques. Són tan grans com dos camps de futbol i emmagatzemen les pedres que faran servir a un any vista. En aquests terrenys es fa el control de qualitat, es tallen els blocs en planxes i es fan proves de resistència per determinar quin ús se'n pot fer.

 

A les Borges Blanques es fa una plantilla amb cada bloc. Cada pedra s'envia de nou de viatge a industrials de tot Espanya perquè es tallin les peces definitives. Aquí els donen un acabat artesanal:

 

I de tornada a Catalunya. Ara a la Galera, al Bages, on hi ha 12 hectàrees per prefabricar els panells de pedra que han d'aixecar les sis torres que queden per completar el temple.

 

A la Galera es proven els blocs i es contrueix l'esquelet d'acer que reforça l'estructura per dins. Tot pensat perquè les pedres encaixin al mil·límetre.

En aquests terrenys del Bages hi ha part del secret de l'acceleració que ha viscut la construcció de la Sagrada Família. Aquí es construeixen les sis torres alhora, cosa que permet ser optimistes amb la previsió del 2026.

I de la Galera a la basílica:

 

 

El "30 minuts" entrevista la vintena d'arquitectes responsables de l'obra i entra al magatzem on hi ha els més de 20.000 fragments de les maquetes originals de Gaudí que van quedar malmeses durant la Guerra Civil.

El reportatge també fa un repàs a les diferents vicissituds i polèmiques que històricament han envoltat la construcció de la Sagrada Família, així com els problemes de convivència amb els veïns que el seu atractiu turístic comporta.

Imatges inèdites de Gaudí

Els espectadors de "Sagrada Família: compte enrere" tindran una sorpresa molt rellevant: unes imatges inèdites d'Antoni Gaudí filmades l'any 1925 en un casament al monestir de Montserrat. Per primera vegada a la història podrem veure el genial arquitecte en unes imatges en moviment.

La Sagrada Família, un gran instrument

Gaudí va concebre la Sagrada Família com un gran instrument que es podria sentir a tres quilòmetres de distància. Volia que tingués tota la gamma de sons del teclat d'un piano i fos com un orgue que se sentís per tota la ciutat.

 

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut