Soraya Sáenz de Santamaría carrega contra el ple del Parlament i, especialment, contra la presidenta Forcadell (EFE)
Soraya Sáenz de Santamaría carrega contra el ple del Parlament i, especialment, contra la presidenta Forcadell (EFE)
Madrid

Sáenz de Santamaría: "Sota el mandat de Forcadell ha mort la democràcia"

La vicepresidenta del govern espanyol ha confirmat que Rajoy ja ha firmat la petició al TC que executi la sentència contra les decisions del Parlament

RedaccióActualitzat

El govern espanyol anuncia que, a través de l'Advocacia de l'Estat, ha sol·licitat un incident d'execució de sentència davant el Tribunal Constitucional per la decisió del Parlament de debatre la llei del referèndum. Això vol dir que Mariano Rajoy demana al TC que paralitzi immediatament les decisions adoptades a la cambra catalana.

Ho ha anunciat al migdia la vicepresidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, que, en una compareixença informativa, ha qualificat de "vergonyós espectacle" el ple del Parlament que aquest dimecres aprovarà la llei del referèndum. "Sota el mandat de Forcadell ha mort la democràcia", ha afirmat la vicepresidenta.

La petició del govern espanyol ha arribat al Constitucional quan s'havia acabat el ple d'aquest dimecres. La reunió ha acabat passades les 2 del migdia, i la impugnació ha entrat a l'Alt Tribunal cap a les quatre. El ple es reprendrà aquest dijous a les 10 del matí i, en principi, no es preveu cap pronunciament abans, tot i que no es pot descartar del tot.  

A banda, si es vota la llei, el govern espanyol demanarà al Consell d'Estat un informe sobre la seva constitucionalitat, previ a la presentació d'un recurs al TC. Un Consell de Ministres extraordinari donarà aquest dijous llum verda al recurs. 

L'incident d'execució de sentència presentat pel govern del PP permet que s'apliqui la sentència que ja va prendre en el seu moment el TC. Una sentència que considera il·legals tots els actes que tinguin com a objectiu la convocatòria del referèndum de l'1-O. Sáenz de Santamaría ha confirmat que Rajoy ja ha firmat la petició perquè s'actuï contra Forcadell, per possible delicte penal, i també contra els altres membres de la mesa que hagin votat a favor de tramitar la norma.

La vicepresidenta del govern espanyol ha desqualificat el ple de la cambra que s'està fent aquest dimecres i ha carregat sobretot contra la presidenta del Parlament.

"No he passat mai tanta vergonya democràtica durant tota la meva vida política. És un acte de força, un fals debat. Al Parlament s'ha donat una puntada de peu a la democràcia, als catalans i a la decència política (···). Sota el mandat de Forcadell ha mort la democràcia."

 

 

Segons la número dos de l'executiu espanyol, els impulsors del referèndum estan actuant de manera dictatorial.

"Volen imposar costi el que costi una decisió contrària a la Constitució, s'acosten més als règims dictatorials i autoritaris que a una democràcia (···). Usurpen competències de servidors públics i de seguir una dinàmica d'oposició en la qual no se'ls posa res al davant, disposats a atropellar els catalans per defensar les seves idees."

Sáenz de Santamaría ha garantit que el govern del PP defensarà la llibertat, la democràcia i el règim de convivència "pel qual tant han treballat els espanyols". La vicepresidenta ha presidit aquest matí la Comissió de Secretaris i Subsecretaris d'Estat, pendents de l'evolució del ple del Parlament.

Fonts del govern del PP han informat que divendres el Consell de Ministres recorrerà davant del TC diversos preceptes sobre la llei del codi tributari de Catalunya.

ARXIVAT A:
Referèndum 1-O
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut