Madrid

Sáenz de Santamaría, sobre la plantada de Mas: "No calia una delegació especial de Rajoy, la llei ho marca"

La vicepresidenta del govern espanyol diu que "amb caràcter general el reglament estableix que ella assumeix les funcions del president de l'executiu quan aquest és fora d'Espanya. Evita valorar l'actuació de Mas i diu que no es va ocupar del protocol de l'acte abans de la polèmica.

Victòria MiróActualitzat

L'endemà de la plantada de Mas, la vicepresidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, ha argumentat que era a ella i no al president de la Generalitat a qui pertocava presidir el tancament de l'acte de Foment del Treball perquè el reglament estableix "amb caràcter general" que la vicepresidenta assumeixi les funcions del president de l'executiu espanyol quan aquest es trobi fora d'Espanya.

"No calia una delegació especial (de Mariano Rajoy) -ha afirmat en la roda de premsa posterior al Consell de Ministres-, la llei ho marca, està resolt amb caràcter general", ha dit Sáenz de Santamaría, que ha recordat que aquest divendres ella ha presidit el Consell de Ministres en substitució de Rajoy i que, de fet, mentre ell sigui fora assumirà les seves funcions.

"No em correspon a mi donar explicacions sobre el que fan els altres"

La vicepresidenta ha intentat rebaixar la tensió arran de la polèmica protocol·lària, i ha explicat que es tractava d'un acte convocat per "una institució històrica molt important", que ella estava agraïda que la convidessin i que sempre que la conviden i l'agenda li ho permet procura assistir a aquests actes. Així mateix, ha defugit valorar l'actuació de Mas tot afirmant que "no em correspon a mi donar explicacions sobre el que fan els altres".

Sáenz de Santamaría també ha explicat que abans de l'acte no es va ocupar del protocol i que s'imagina que els serveis de protocol de La Moncloa van fer la seva feina, però que ho desconeix. "Si sóc sincera, quan hi ha professionals d'això els deixo treballar i em dedico a la meva tasca, preparar-me el que vull transmetre com a representant del govern espanyol."

Finalment, la vicepresidenta ha insistit a demanar "ser molt conscient en aquest moment del valor de l'estabilitat i del marc de convivència" i de l'obligació de tothom de complir la llei, alhora que ha al·ludit a "situacions difícilment explicables".

Cal recordar que Artur Mas va decidir en l'últim moment no assistir-hi, en comprovar que era la vicepresidenta del govern espanyol -i no pas ell- l'encarregada de tancar l'entrega de medalles, com a primera autoritat. En el seu discurs, i just després d'aquesta nova topada institucional, Sáenz de Santamaría va fer una crida, davant l'empresariat català, a la unitat d'Espanya.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut