Madrid

Intercanvi de retrets entre Sáenz de Santamaría i Colau per la reobertura del CIE

Sáenz de Santamaría diu que "Colau pot dir el que vulgui, però no té competències" i l'alcaldessa li replica que sí que tenen competències en matèria de llicències i drets humans

redaccióActualitzat

Intercanvi de retrets entre el govern espanyol i l''Ajuntament de Barcelona per la reobertura del CIE de la Zona Franca.

La vicepresidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, ha afirmat que els centres d'internament d'estrangers, els CIE, formen part de la política migratòria espanyola i europea, i que han de continuar existint. Preguntada per la qüestió després del Consell de Ministres d'aquest divendres, que ha presidit per l'absència de Mariano Rajoy -que és a Polònia a la cimera de l'OTAN-, Sáenz de Santamaría ha dit que l'Ajuntament de Barcelona no pot canviar-ho, a pesar de la intenció que ha expressat el consistori:

"A l'Ajuntament de Barcelona li corresponen unes competències en relació amb l'ordenació municipal de determinades obertures i manteniment d'instal·lacions, però no li correspon la competència de decidir com es gestiona o no la política d'immigració al nostre país. Tothom pot fer la política de discursos que cregui convenient, la senyora Colau pot sortir i dir tot el que vulgui, però no té més competències que les que corresponen a un ajuntament."

La vicepresidenta ha assegurat que els CIE funcionen sota tutela judicial i fiscal, garanteixen els drets dels interns, i que la mesura de privació de llibertat que implica estar-hi internat és excepcional.

La resposta de Colau

L'alcaldessa de Barcelona no ha tardat a contestar. Ho ha fet a través de Twitter afirmant que l'Ajuntament té competències en matèria de llicències i també de drets humans:

 


Les estructures d'estat només les pot fer l'estat

A preguntes dels periodistes, Sáenz de Santamaría s'ha mostrat convençuda que la Unió Europea no multarà Espanya pel dèficit excessiu perquè, ha afirmat, el país ha fet esforços per reduir-lo.

Però la majoria de les preguntes han estat relacionades amb la sentència del Tribunal Constitucional que aquest dijous va considerar inconstitucionals bona part de les estructures d'estat que està impulsant la Generalitat.

La vicepresidenta ha afirmat que en la reunió que va tenir amb el vicepresident del govern, Oriol Junqueras, va demanar-li d'arribar a acords i evitar així recórrer al TC. Segons Sáenz de Santamaría el que ha fet el TC és només establir un fet objectiu:

"El que ve a dir, per unanimitat, el Tribunal Constitucional és que les estructures d'estat corresponen exclusivament a una entitat, l'estat. En aquest repartiment constitucional, cada administració, cada esfera de poder -l'estat, les comunitats autònomes, les corporacions locals, el poder judicial en un altre àmbit- té una sèrie de competències. El que ha deixat ben clar el TC és que la Generalitat no pot crear estructures d'estat, senzillament, perquè no ho és."

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut