La vicepresidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, aquest divendres a La Moncloa
La vicepresidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, aquest divendres a La Moncloa
Madrid

Sáenz de Santamaría sobre Catalunya: "S'està posant en risc la recuperació econòmica"

La vicepresidenta del govern espanyol assegura que s'estan creant "totes les condicions" perquè hi hagi "recessió" a Catalunya, i emplaça Puigdemont a anar al Congrés

RedaccióActualitzat

La vicepresidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, ha tret arguments econòmics per insistir al president de la Generalitat, Carles Puigdemont, que no tiri endavant la proclamació de la independència de Catalunya.

Sáenz de Santamaría, que s'ha fet càrrec de la roda de premsa posterior al consell de ministres en lloc del ministre portaveu, Íñigo Méndez de Vigo, ha assegurat que si continua "la sortida d'empreses" de Catalunya això afectarà el producte interior brut:

"Els esdeveniments a Catalunya estan posant en risc la recuperació econòmica en aquesta comunitat autònoma i, per tant, la creació d'ocupació. I només cal citar dos indicadors que hem conegut aquesta setmana: l'aturada de la inversió, amb dades del segon trimestre d'aquest any, una caiguda d'un 10%, mentre a la resta de l'estat pugen un 13%, o la caiguda dramàtica del turisme, entre un 20 i un 30% de les reserves a Barcelona. La Generalitat està creant totes les condicions perquè a Catalunya hi hagi una aguda desacceleració i fins i tot una recessió a Catalunya, segons adverteixen els experts."

Remet a una comissió d'estudi del Congrés

La vicepresidenta ha assegurat que s'ha ofert diàleg al president de la Generalitat, però "en el marc de la llei i al si del Parlament", al Congrés dels Diputats. En aquest sentit ha dit que "el diàleg no s'ha d'exigir, sinó practicar-lo", i l'ha remès a portar propostes a la comissió d'estudi de Política Territorial que aquest dimecres el PSOE i el PP van pactar per obrir una reforma constitucional:

"Al Congrés hi ha en marxa una comissió d'estudi per a l'avaluació i la modernització de l'estat autonòmic. Allà pot fer les seves reflexions, els seus plantejaments i les seves propostes. Al nostre marc constitucional no hi ha res immutable i tot es pot parlar."

"No anticiparé mesures"

Igual que aquest mateix divendres al matí ha fet el portaveu del PP al Congrés, Rafael Hernando, Sáenz de Santamaría no ha volgut avançar quines mesures pot prendre el govern si Carles Puigdemont respon afirmativament al requeriment de Mariano Rajoy i activa la declaració d'independència. Ho ha fet, però, en termes molt menys incendiaris:

"No anticiparé mesures que no tenen perquè adoptar-se si Puigdemont torna al marc constitucional i accepta el diàleg que pot tenir dins de la llei."

 

NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut