Soraya Sáenz de Santamaría i Pablo Casado, aquest dijous en les compareixences posteriors als resultats de les primàries
Madrid

Santamaría guanya per poc i es disputarà amb Casado el lideratge del PP

L'exvicepresidenta diu que volen "unitat", i el portaveu popular parla obertament d'incorporar De Cospedal a la seva candidatura

RedaccióActualitzat

Soraya Sáenz de Santamaría ha guanyat la primera volta de les primàries del PP celebrades aquest dijous i Pablo Casado ha quedat en segon lloc, de manera que són els dos aspirants a liderar el partit que s'enfrontaran en el congrés extraordinari que es celebrarà els dies 20 i 21 de juliol.

L'exvicepresidenta del govern espanyol ha quedat uns 1.600 vots per davant de Casado, mentre que María Dolores de Cospedal ha quedat tercera i, per tant, queda fora de les primàries.

Amb el 100% dels vots escrutats, Sáenz de Santamaría ha aconseguit 21.513 vots (el 37% del total), seguida de prop per Casado, amb 19.967 (un 34%), i De Cospedal s'ha quedat amb 15.090 vots (el 26%).

Els altres candidats han quedat a molta distància: José Manuel García-Margallo ha obtingut només 680 vots, José Ramón García Hernández, 668, i Elio Cabanes, 185.

De Cospedal diu que cal obrir "un període de reflexió"

De Cospedal ha comparegut després de saber-se els resultats i ha felicitat els guanyadors de la primera volta de les primàries.

La candidata perdedora, però, ha dit que els que li han donat suport "no poden quedar fora del futur d'aquest partit" i que caldrà "arribar als acords necessaris" perquè això no passi:

"És de rigor donar l'enhorabona als guanyadors, han tingut resultats molt importants, per, a partir d'aquí, obrir un període de reflexió per veure què és millor per al nostre partit i per a Espanya."

De Cospedal no s'ha volgut definir a favor de cap dels dos guanyadors de la jornada d'aquest dijous, i ha dit que li caldrà parlar amb molta gent per decidir-se.

 

Casado, obert a incorporar De Cospedal

En la seva compareixença davant la premsa, Pablo Casado s'ha mostrat obert a incorporar a la seva candidatura alguns dels candidats que han quedat descartats en aquesta jornada de cara al congrés extraordinari.

Casado ha citat explícitament la seva proximitat a María Dolores de Cospedal, però també a dos candidats més:

"A la meva candidatura hi cap tot el partit, i hi ha altres candidatures amb les quals jo em sento identificat. He treballat molts anys amb María Dolores de Cospedal, la respecto molt i m'hi sento molt pròxim. Però també amb García Margallo, igualment que amb José Ramón García Hernández."

Sobre si estaria disposat a pactar una llista única amb la guanyadora, Sáenz de Santamaría, ha deixat clar que no s'ho planteja.

Ho ha argumentat dient que els dos primers han quedat força igualats i que una bona part de la militància ha optat per altres candidatures.

 

Sáenz de Santamaría vol integrar Casado

A diferència de Pablo Casado, Soraya Sáenz de Santamaría ha començat el seu discurs deixant clar que ella aspira a la presidència del PP per aconseguir recuperar el control del poder executiu:

"Em deixaré la pell per arribar al congrés per convertir-me en presidenta del PP i després presidenta del govern espanyol."

Quan li han preguntat per la intenció de Casado de continuar amb la seva candidatura fins al congrés, l'exvicepresidenta ha assegurat que el que vol la militància és unitat, i que com a guanyadora li toca a ella intentar que només hi hagi una sola candidatura:

"Amb el Pablo vull obrir un diàleg molt ampli. Els afiliats ens han demanat unitat, amb això em dirigiré a ell, i m'agradaria que junts poguéssim oferir-ho als militants."

"La meva opció ha estat la més votada pels afiliats, i ha estat la més votada en la meitat de les circumscripcions. Per tant, crec que em correspon la feina d'integració i generositat que podem i hem de fer junts."

"Respectaré la posició de cadascú, però crec que la nostra militància ho mereix i jo faré aquest esforç d'integració i d'unitat amb l'aval d'haver estat la llista més votada."

 

Al principi del recompte guanyava Casado

Els primers resultats que s'han sabut de manera no oficial al principi de la nit assenyalaven que el candidat que aconseguia més vots era Pablo Casado, seguit per l'exvicepresidenta Soraya Sáenz de Santamaría.

La secretària general María Dolores de Cospedal ja figurava en tercer lloc i, per tant, quedava fora de la cursa per liderar el PP.

Per comunitats autònomes

Els resultats definitius d'algunes comunitats autònomes han estat aquests:

  • - Al País Basc ha guanyat Sáenz de Santamaría amb 312 vots, segon ha quedat Casado amb 124 i De Cospedal, amb 100
  •  
  • - Al País Valencià també ha guanyat Sáenz de Santamaría amb 3.600 vots, per davant de Casado, amb 3.150, i De Cospedal, amb 1.180.
  •  
  • - A la Rioja també ha guanyat l'exvicepresidenta del govern espanyol, amb 686 vots, seguida molt de prop per Casado, amb 672. De Cospedal n'ha aconseguit només 180.
  •  
  • - A les Balears, en canvi, ha guanyat Casado amb gairebé el 50% dels vots, mentre que la segona, Sáenz de Santamaría, n'ha aconseguit poc més del 30%.
  •  
  • - A Madrid Casado ha aconseguit un avantatge encara més gran, amb gairebé el 55% dels vots. De Cospedal hi ha quedat segona amb el 22% i Saénz de Santamaría no ha arribat al 20%.
  •  
  • - Una de les poques comunitats on ha guanyat De Cospedal ha estat a Astúries, amb gairebé el 50% dels vots. Saénz de Santamaría frega el 30%, mentre que Casado ha aconseguit el 20%.
  •  
  • - A Galícia també ha guanyat De Cospedal, amb 1.560 vots; el segon ha estat Casado, amb 1.160, i Sáenz de Santamaría tercera, amb 1.106.

 

Notícia relacionada: Soraya Sáenz de Santamaría entra en la cursa per presidir el PP

87% de participació

A les 6 de la tarda, dues hores i mitja abans de tancar les urnes, havien votat el 65,8% dels 66.706 afiliats del PP registrats per participar en les primàries per escollir el successor de Mariano Rajoy.

Les votacions s'han acabat a dos quarts de nou del vespre i els responsables de l'organització de les primàries han afirmat que la jornada electoral s'ha fet amb normalitat. Malgrat això, estava previst que a l'hora de tancar les urnes s'actualitzarien les dades de participació, cosa que no s'ha fet.

Aquesta actualització no ha arribar fins a dos quarts de 12 de la nit, quan el president de la comissió organitzadora de les primàries, Luis de Grandes, ha detallat que els vots finals han estat 58.219, un 87% del total de militants registrats per participar-hi.

De Grandes ha considerat que ha estat una participació "important" i "satisfactòria", tenint en compte les dates i la situació que viu el partit.

Notícia relacionada: Pablo Casado es postula per succeir Rajoy al capdavant del Partit Popular

Creuament d'acusacions

Al llarg de la tarda hi ha hagut informacions que asseguraven que en algunes meses electorals hi ha hagut tensió i creuament d'acusacions entre els representants de María Dolores de Cospedal i de Pablo Casado d'intentar manipular les votacions.

Però fonts del partit han assegurat que aquestes acusacions no s'havien concretat en cap denúncia formal. En alguns casos, però, com ara alguns col·legis de Barcelona, l'equip de Cospedal ha donat a entendre que podria acabar impugnant els resultats.

 

Notícia relacionada: De Cospedal presenta la candidatura per agafar el relleu de Rajoy al capdavant del PP

Cap impugnació

Segons s'ha assegurat, en aquestes meses de Barcelona membres de la candidatura de Pablo Casado haurien intentat pressionar els militants per influir en el sentit del seu vot.

El president del PP català, Xavier García Albiol, ho ha reconegut, però ho ha qualificat d''un parell d'incidents menors" que assegura que no acabaran comportant cap impugnació.

Deu votants no censats al País Valencià

Més entitat haurien pogut tenir les irregularitats que hauria detectat l'equip de De Cospedal al País Valencià, on quatre afiliats de València i sis d'Oriola haurien votat sense estar al cens.

Una d'aquestes deu persones seria un senador del PP i una altra la mare de la secretària general del PP valencià, Eva Ortiz. Fonts del partit a València, però, han assegurat que aquestes persones sí que estaven al cens, s'havien inscrit i havien pagat.

Ja a la nit, De Grandes ha negat, responent a preguntes dels periodistes, que hi hagi hagut cap impugnació. Segons ha dit, i en línia amb el que havia assegurat García Albiol a la tarda, els incidents han estat molt menors i no ha calgut ni tan sols investigar-los.

Notícia relacionada: De Cospedal admet que el 90% dels militants del PP no paga la quota

Les primeres primàries del PP

En total, 66.706 militants -només un 7,6% dels afiliats que el partit assegura que té- s'havien inscrit per elegir els dos aspirants a presidir la formació. Són les primeres primàries de la història del Partit Popular. La votació final es farà d'aquí dues setmanes.

 

Els aspirants més ben posicionats eren a priori María Dolores de Cospedal, Soraya Sáenz de Santamaría i Pablo Casado. Però aquest dijous els militants també podien optar per José Manuel García-Margallo, José Ramón García Hernández i Elio Cabanes.

Sáenz de Santamaria i Pablo Casado han votat al migdia a la mateixa seu de Madrid, al barri de Salamanca. L'exvicepresidenta del govern espanyol ha dit que, després d'aquestes primàries, el partit n'ha de sortir reforçat i amb una base democràtica sòlida.

"Hem de sortir units i reforçats d'aquest procés que ens ha permès, a més, mobilitzar-nos i donar molta vida. I a partir d'ara, parlar i continuar treballant. (···) Crec que s'ha de deixar a la gent votar en llibertat. Es vota, s'obren les urnes i es treuen les conclusions."

 

 

Per la seva banda Pablo Casado ha afirmat que el futur del partit està en mans dels afiliats:

"Espero que sigui un exercici de democràcia interna en què tothom voti lliurament; amb el cor, amb el cap. Crec que les seus provincials i regionals han de fer un exercici de responsabilitat perquè tots els afiliats, que són els nostres caps, decideixin quin futur volen per al partit. Arribo fins aquí amb un agraïment immens. Jo mai hauria pensat que rebria tant de suport, que percebria tanta il·lusió."

"Qui guanyi, si jo no guanyo, té tot el meu suport i té tota la meva lleialtat. A més, ja vaig dir fa una setmana que no demanaré absolutament res."

El precandidat més matiner ha estat Elio Cabanes. Ha votat a les 10 a la Font de la Figuera, a la comarca valenciana de la Costera.

Els afiliats inscrits tenien dues urnes. En una triaven els candidats que s'enfrontaran al congrés del 20 i 21 de juliol i, a l'altra, els 3.000 compromissaris del partit que acabaran elegint el pròxim líder del PP entre els dos més votats d'aquest dijous. Si un dels aspirants a president hagués tret més del 50% dels vots en primera volta, s'hauria pogut convertir en l'únic candidat de cara al congrés.

García-Margallo, per la seva banda, s'havia declarat representant del continuisme, i partidari d'una renovació tranquil·la. Els altres dos candidats eren els que comptaven amb menys suports, però finalment han quedat tots tres a molta distància dels altres tres.

Notícia relacionada: L'exministre García-Margallo recull avals per poder aspirar a la presidència del PP

Rajoy no participarà en les votacions

Mariano Rajoy es manté al marge d'aquest procés per elegir el seu substitut per presidir el partit. De fet, no participarà aquest dijous en les votacions dels precandidats. Segons el PP, Rajoy considera que "no seria just privilegiar cap d'ells".

Les mateixes fonts assenyalen que, "tal com va avançar davant la junta directiva nacional, Rajoy opina que tots els aspirants han estat lleials col·laboradors seus durant la seva etapa al capdavant de la formació i del govern."

ARXIVAT A:
PP
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut